Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Η κάπαρη μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο και καρδιακές παθήσεις

Σε μια νέα μελέτη, Μαρία Α. Livrea και οι συνεργάτες της σημειώνουν ότι πολλά τρόφιμα στην λεγόμενη μεσογειακή διατροφή έχουν τραβήξει την προσοχή για τα οφέλη στην υγεία, ωστόσο η κάπαρη έχει αγνοηθεί σε μεγάλο βαθμό μέχρι τώρα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κάπαρη μπορεί να βοηθήσει να αποτρέψει την οξείδωση του λίπους που συμβαίνει κατά το μαγείρεμα και την πέψη. Αυτό ήταν ιδιαίτερα αισθητό με τα κρέατα τα οποία εμφανίζεται περισσότερο η οξείδωση. Επίσης, διαπίστωσαν ότι τα συστατικά της κάπαρης μπορούν να βοηθήσουν στην αναγέννηση της αντιοξειδωτική βιταμίνης Ε, καθιστώντας τη περισσότερο διαθέσιμη για χρήση. Αυτά τα δύο πράγματα μόνο μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου.

Η εργαστηριακή μελέτη περιελάμβανε την προσθήκη εκχυλισμάτων κάπαρης σε ψητή γαλοπούλα και ανάλυση των υποπροϊόντων που σχηματίζονται κατά τη διάρκεια της πέψης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το εκχύλισμα κάπαρης βοήθησε στην πρόληψη του σχηματισμού ορισμένων παραπροϊόντων της πέψης του κρέατος που είναι γνωστό ότι συνδέεται με τον σχηματισμό του καρκίνου και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Τα οφέλη παράγονται με μία μικρή ποσότητα κάπαρης, αυτή που χρησιμοποιούμε τυπικά για τη γεύση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου