Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Κάπαρη και βιταμίνη Κ

Η κάπαρη με την πικάντικη γεύση της και την υψηλή διατροφική της αξία είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως αντιοξειδωτικά, μέταλλα, βιταμίνες κ.α. Πολλά φυτοθρεπτικά συστατικά με ελάχιστες θερμίδες την καθιστούν ένα πρώτης τάξεως συστατικό για να συνοδεύσει οποιαδήποτε συνταγή, παραδοσιακή ή μοντέρνα.
Η βιταμίνη με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα στην κάπαρη είναι η βιταμίνη Κ.
Η βιταμίνη Κ είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που παίζει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος. Στην πραγματικότητα, χωρίς αυτή το αίμα δεν πήζει. Η βιταμίνη Κ συμβάλλει στη σκελετική υγεία, καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στην εναπόθεση ασβεστίου στα οστά. Όπως και η βιταμίνη D, παράγεται μόνη της στον οργανισμό μας, αλλά συνήθως όχι σε ποσότητες που να καλύπτουν τις ανάγκες του. Βακτήρια του χαμηλότερου τμήματος του εντέρου, παράγουν επίσης βιταμίνη Κ και στη συνέχεια την αποθηκεύουν στο ήπαρ. 
Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας βιταμίνης Κ είναι το ότι το αίμα δεν πήζει κανονικά και μπορεί να παρατηρήσετε αυξημένους μώλωπες στο δέρμα σας.Η δράση της βιταμίνης Κ, εντοπίζεται στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, την ενδυνάμωση των οστών, αλλά και την καλύτερη ποιότητα δέρματος. 
Έρευνες έχουν αποδείξει τη σχέση μεταξύ της αυξημένης διατροφικής πρόσληψης βιταμίνης Κ και λιγότερων καταγμάτων, αλλά και τη συμβολή της στην ελαστικότητα του δέρματος, την αρθρίτιδα και τη μείωση των ρυτίδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου