Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Οι βιταμίνες που περιέχονται στην κάπαρη

Η κάπαρη είναι ένας πολυετής φυλλοβόλος θάμνος της οικογένειας των καπαροειδών με περισσότερα από 200 είδη δέντρων και θάμνων τα οποία είναι εξαπλωμένα σε όλο τον κόσμο αλλά κυρίως στις μεσογειακές περιοχές. Η επιστημονική της ονομασία είναι caparis spinoza. Έχει στρoγγυλεμένα σαρκώδη φύλλα, τρυφερούς βλαστούς ενώ οι ρίζες της δεν προχωρούν βαθιά στο έδαφος, διακλαδίζονται όμως πολύ. Φτάνει το ένα μέτρο σε ύψος και το ενάμισι σε πλάτος ενώ ακαλλιέργητα φυτά απλώνονται ή αναρριχώνται αρκετά μέτρα στο έδαφος. Το φυτό είναι περισσότερο γνωστό για τα τρυφερά μπουμπούκια του τα οποία συλλέγονται από το Μάιο μέχρι τον Αύγουστο.
 Η κάπαρη περιέχει πολλά φυτοθρεπτικά συστατικά όπως αντιοξειδωτικά, μέταλλα, λιπαρά οξέα, βιταμίνες κ.α. Ας δούμε ποιες βιταμίνες περιέχει και που μας ωφελούν στην υγεία μας.
 Αυτά τα γευστικά βότανα είναι αποθήκες των βιταμινών, όπως η βιταμίνη Α, η C, η βιταμίνη Κ, η νιασίνη, και η ριβοφλαβίνη. Η βιταμίνη Α βελτιώνει την όραση και μας βοηθά να δούμε στο σκοτάδι. Μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου. Αυτή η απαραίτητη βιταμίνη βοηθά το σώμα μας να καταπολεμήσει τις λοίμωξεις και να διατηρεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η βασική λειτουργία της βιταμίνης C είναι αντιοξιδωτική, το γεγονός δηλαδή ότι εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που είναι καταστροφικές και ευθύνονται για πολλές σοβαρές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και των καρδιοπαθειών. Ταυτόχρονα, η βιταμίνη C βοηθά σε σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού, όπως η σύνθεση κολλαγόνου (άρα στην προστασία της επιδερμίδας), η αποκατάσταση ιστών και επούλωση πληγών, η δημιουργία αντισωμάτων και διέγερση λευκών αιμοσφαιρίων, η απορρόφηση του σιδήρου, ενώ δρα και ως αντιισταμινικό.Η βιταμίνη Κ παίζει ζωτικό ρόλο στην υγεία των οστών. Επίσης, μειώνει τον κίνδυνο θρόμβωσης του αίματος. Η νιασίνη προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα και επίσης υποστηρίζει γνωστικές λειτουργίες, το νευρικό και το πεπτικό σύστημα. Η ριβοφλαβίνη, που ονομάζεται επίσης βιταμίνη Β2, βοηθά το σώμα να μετατρέψει τα τρόφιμα σε ενέργεια που μας κρατά ενεργητικός. Είναι επίσης γνωστό για την υποστήριξη της λειτουργίας των επινεφριδίων. Έτσι βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς νευρικού συστήματος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου