Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Τάρτα με τυρί κρέμα λιαστές ντομάτες και κάπαρη

Υλικά:
350 γρ. κριθαρένιο κρητικό παξιμάδι
 ½ φλιτζάνι χοντροκοπανισμένα αμύγδαλα
 ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
 ασπράδι από 1 αβγό
 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο. 
Για τη γέμιση: 
 3 φλιτζάνια ζωμό κότας ή λαχανικών
 2 φακελάκια άγευστη ζελατίνα
 10 ξερές λιαστές ντομάτες
  κομμένες σε λεπτές λουρίδες με το ψαλίδι
  ½ φλιτζάνι λευκό κρασί
  250 γρ. τυρί κρέμα
  1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  3 κουταλιές σούπας κάπαρη, ξεπλυμένη σε χλιαρό τρεχούμενο    νερό και καλά στραγγισμένη,        
 φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200◦C. Βάλτε τα παξιμάδια στο γουδί, στο μπλέντερ ή την κουζινομηχανή και λιώστε τα. Ανακατέψτε τα με τα αμύγδαλα. Σε γαβάθα ανακατώστε το λάδι με το ασπράδι και το σκόρδο και αδειάστε στα παξιμάδια. Ανακατώστε να βραχούν και απλώστε το μείγμα σε βαθύ ταψί με αποσπώμενη βάση που έχετε στρώσει με λαδόχαρτο. Σηκώστε να πάει και στα πλάγια του ταψιού. Ψήστε για περίπου 15’, μέχρι να σκληρύνει. Αφήστε να κρυώσει. Ετοιμάζετε τη γέμιση: Βάλτε το ζωμό σε κατσαρόλα, πασπαλίστε πάνω τη ζελατίνα και βάλτε σε σιγανή φωτιά, ανακατώνοντας συνεχώς, να λιώσει η ζελατίνα χωρίς να βράσει. Βάλτε στο ζεστό ζωμό τις ντομάτες και το κρασί. Αφήστε να κρυώσει το μείγμα. Βάλτε στο μπλέντερ το τυρί, το σκόρδο, την κάπαρη και μπόλικο πιπέρι. Δουλέψτε να πάρετε λείο πολτό. Προσθέστε στο τυρί τον κρύο ζωμό με τις ντομάτες, ανακατώστε δοκιμάστε και διορθώστε τη γεύση προσθέτοντας αλάτι αν χρειάζεται. Αδειάστε το μείγμα στο ταψί με τα ψημένα παξιμάδια. Βάλτε την τάρτα στο ψυγείο για 4-5 ώρες, ή μια νύχτα μέχρι να πήξει. Ανοίξτε το ταψί και με το λαδόχαρτο μεταφέρετε την τάρτα σε πιατέλα. Πασπαλίστε με το μαϊντανό και σερβίρετε κόβοντας τριγωνικά κομμάτια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου