Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Η καταγωγή της κάπαρης

Υπάρχει μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της κάπαρης και των ωκεανών και θαλασσών. Λέγεται ότι προέρχεται από τη  λεκάνη της Μεσογείου, αλλά το φάσμα της εκτείνεται από της ακτές του Ατλαντικού από τα Κανάρια Νησιά και το Μαρόκο στη Μαύρη Θάλασσα στην Κριμαία και την Αρμενία, και ανατολικά με την Κασπία Θάλασσα και στο Ιράν. Η κάπαρη πιθανώς προέρχεται από ξηρές περιοχές στη δυτική και την κεντρική Ασία. Γνωστή, χρησιμοποιείται εδώ και χιλιετίες η κάπαρη αναφέρθηκε από τον Διοσκουρίδη ως ένα εμπορεύσιμο προϊόν των αρχαίων Ελλήνων. Οι κάπαρη αναφέρθηκαν επίσης από το ρωμαϊκο λόγιο Πλίνιο. Η σχέση μεταξύ της κάπαρης και των ανθρώπινων όντων μπορούν να αναχθούν στη λίθινη εποχή. Απολιθώματα κάπαρης ξεθάφτηκαν σε αρχαιολογικούς χώρους, ήδη από τη Μεσολιθική περίοδο. 

Η κάπαρη έχει εισαχθεί ως μια εξειδικευμένη καλλιέργεια σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες
τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες. Η οικονομική σημασία της κάπαρης οδήγησε σε σημαντική ανάπτυξη στις περιοχές που καλλιεργούνταν και παράγονταν στα τέλη της δεκαετίας του 1980. 
Οι κύριες περιοχές παραγωγής είναι σκληρά περιβάλλοντα στο Μαρόκο, στη νοτιοανατολική Ιβηρική Χερσόνησο, την Τουρκία, και τα ιταλικά νησιά Παντελλερία και Σαλίνα. Αυτό το είδος έχει αναπτύξει ειδικούς μηχανισμούς, προκειμένου να επιβιώσει στις Μεσογειακές συνθήκες. Σε ημι-άνυδρες περιοχές μπορεί να βοηθήσει να αποφευχθεί η διατάραξη της ισορροπία αυτών των εύθραυστων οικοσυστημάτων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου