Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Κάπαρη, κερσετίνη και καλή υγεία

Κερσετίνη και υγεία

Το φλαβονοειδές αντιοξειδωτικό κερσετίνη,(ή κερκετίνη) φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο σε διάφορους τομείς υγείας. Αναφέρεται ότι μπορεί να συνεισφέρει στην βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας, ότι συμβάλλει στην μείωση του ρίσκου για εμφάνιση ορισμένων μορφών καρκίνου και ότι μπορεί να δράση προστατευτικά έναντι της οστεοπόρωσης. Αναφέρεται επίσης ότι έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιαλλεργικές ιδιότητες και ότι σε κάποιες περιπτώσεις προστατεύει τον οργανισμό από την τοξικότητα άλλων ουσιών.
Οι περισσότερες από τις παραπάνω ιδιότητες είναι συνδεδεμένες με την ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα της κερσετίνης.
Αυτό το φλαβονοειδές, ρυθμίζει επίσης την έκφραση συγκεκριμένων ενζύμων. Η κερσετίνη επάγει την απόπτωση και επηρεάζει την «πορεία» ορισμένων πρωτεϊνών και της κινάσης των λιπιδίων .
Η κερσετίνη μελετάται επίσης για τον ρόλο της στην πρόληψη της παχυσαρκίας που σχετίζεται με ασθένειες.

Διαβήτης

Η κερσετίνη, ενδέχεται να βοηθάει στην μείωση των συμπτωμάτων, που εμφανίζουν τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη. Μια μελέτη έδειξε ότι η κερσετίνη μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος και να συμβάλλει στην μείωση επιπέδων ινσουλίνης στο πλάσμα, σε ποντίκια στα οποία προκλήθηκε διαβήτης από στρεπτοζοτοκίνη. Μια in vitro μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κερσετίνη μπορεί να έχει εφαρμογή στη φαρμακολογική θεραπεία των καρδιαγγειακών παθήσεων σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη.

Αντιφλεγμονώδης δράση

Η κερσετίνη εμφανίζει αντιφλεγμονώδη δράση που συνδέεται άμεσα με την αντιοξειδωτική της δράση. Παρεμποδίζει (αναστέλλει) την δράση των φλεγμονωδών μεσολαβητών και ορισμένων ενζύμων , όπως της λιποξιγενάσης. Αναστέλλει επίσης την απελευθέρωση της ισταμίνης, η οποία προκαλεί συμφόρηση, από τα βασεόφιλα και μαστοκύτταρα. Μελέτες έχουν δείξει βελτιωμένη πνευμονική λειτουργία και χαμηλότερο κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες του αναπνευστικού (άσθμα και βρογχίτιδα) σε άτομα με υψηλή πρόσληψη μήλων (τα μήλα είναι πλούσια σε κερσετίνη). Οι ασθενείς με αυξημένα επίπεδα της φλεγμονής και οξειδωτικού στρες μπορούν να ωφεληθούν περισσότερο από την πρόσληψη κερσετίνης.

Συμβολή στην μείωση του ρίσκου για καρδιοπάθειες

Επιστημονικές μελέτες δείχνουν, ότι δίαιτες πλούσιες σε φλαβονοειδή, μπορούν να προστατεύουν από έμφραγμα του μυοκαρδίου και από εγκεφαλικό. Όπως και πολλά άλλα φλαβονοειδή , η κερσετίνη εμποδίζει την οξείδωση της LDL (κακή) χοληστερόλης, συμβάλλει στην διατηρήσει των φυσιολογικών επιπέδων της αρτηριακής πίεσης και βοηθάει στη μείωση του ρίσκου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων


Πιθανή αντικαρκινική δράση

Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κερσετίνη συμβάλλει στην μείωση του ρίσκου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου και των κύτταρα του παχέως εντέρου. Αρκετές μελέτες in vitro δείχνουν ότι η κερσετίνη επάγει την απόπτωση των καρκινικών κυττάρων μέσω διαφόρων μηχανισμών. Παρά τα παραπάνω, πρέπει να αναφερθεί ότι η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, αναφέρει, πως η προσλαμβανόμενη ποσότητα κερσετίνης από μια συνήθη δίαιτα δεν παρέχει στον οργανισμό ικανοποιητική ποσότητα κερσετίνης, ώστε να μπορούμε να ισχυριστούμε σχετική αντικαρκινική δράση.


Καλύτερη απόδοση

Η παροχή συμπληρωμάτων κερσετίνης έχει συνδεθεί με βελτιωμένη απόδοση, αλλά τα αποδεικτικά στοιχεία είναι αδύναμα και συχνά αντικρουόμενα. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η κερσετίνη μπορεί πιθανόν να βοηθήσει την απόδοση μέσω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων της ή με την τόνωση της δραστικότητας των μιτοχονδρίων.


Τροφές πλούσιες σε κερσετίνη είναι η κάπαρη, το πράσινο τσάι, τα μήλα (η φλούδα), το κρεμμύδι (ιδιαίτερα τα έξω στρώματα του κόκκινου κρεμμυδιού), τα κόκκινα σταφύλια, τα κίτρα, την ντομάτα, το μπρόκολο και άλλα πράσινα λαχανικά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου