Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Η κάπαρη προστατεύει από τις συνέπειες της κατανάλωσης κρέατος

Η κάπαρη είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση των βλαβερών επιπτώσεων στην υγεία από την κατανάλωση κρεάτος, όταν χρησιμοποιείται ως καρύκευμα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Παλέρμο της Ιταλίας και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα των Αγροτικών Προϊόντων και Χημείας Τροφίμων.

Οι ερευνητές ανέλυσαν το περιεχόμενο της ρουτίνης, συστατικό της κάπαρης, και διαπίστωσαν ότι συγκρίνεται με την περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες με τροφές με υψηλή αντιοξειδωτική δράση. "Σύμφωνα με τις μετρήσεις μας, μια μερίδα κάπαρης [8,6 g] παρέχει μια ποσότητα ρουτίνης όχι λιγότερο από αυτό μιας μερίδας (100g) τηγανητά κρεμμύδια, που θεωρείται ότι είναι μια καλή διατροφική πηγή των φλαβονοειδών," αναφέρουν οι συντάκτες της μελέτης.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ήμισυ ένα μικρογραμμομoρίου γαλλικού οξέος (GAE) του εκχυλίσματος κάπαρης είχε το ίδιο αντιοξειδωτικό αποτέλεσμα όπως πέντε μικρογραμμόρια GAE της βιταμίνης Ε. Η ρουτίνη είναι μια φυσική αντιοξειδωτική ένωση των φυτών της οικογένειας των φλαβονοειδών.

Ενώ πολλά άλλα φρούτα και λαχανικά περιέχουν σημαντικά υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κάπαρη μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε συμψηφισμό με τις βλαβερές συνέπειες του κρέατος, όταν οι δύο τρόφιμα καταναλώνονται μαζί.

Όταν εκχύλισμα κάπαρης προστέθηκε σε ψητή γαλοπούλα και το κρέας υποβλήθηκε σε μία προσομοιωμένη διαδικασία της πέψης, ο σχηματισμός παραπροϊόντων που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου και της καρδιαγγειακής νόσου ήταν σημαντικά μειωμένος. Αυτό το αποτέλεσμα επιτεύχθηκε με τόσο χαμηλή συγκέντρωση 70 μικρογραμμομόρια GAE.

"Μπορεί να είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η αντιοξειδωτική δράση ήταν εμφανής σε μια αναλογία  κάπαρη / κόκκινο κρέας  1:10, το οποίο είναι σύμφωνο με τη χρήση της κάπαρης ως άρτυμα, "έγραψαν οι ερευνητές.

Το εκχύλισμα κάπαρης εμπόδισε προφανώς την οξείδωση των λιπιδίων στο κρέας. "Με την αναστολή της συσσώρευσης των επιβλαβών προϊόντων της οξείδωσης των λιπιδίων και την αύξηση του επιπέδου των βιοδιαθέσιμων, βιταμίνης Ε, η κάπαρη μπορεί να έχει ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία, ειδικά για τους ανθρώπους των οποίων τα γεύματα είναι πλούσια σε λίπη και κόκκινο κρέας», είπαν οι ερευνητές.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου