Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Η αναπαραγωγή της κάπαρης

Η κάπαρη ανήκει στην οικογένεια των καπαροειδών με περισσότερα από 200 είδη δέντρων και θάμνων. Ευδοκιμεί σε βραχώδεις και άνυδρες περιοχές και η αναπαραγωγή της αποτελεί ένα γρίφο για τους ειδικούς αφού κυμαίνεται σε εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά. Η αυτοφυής ύπαρξή της στα πιο απίθανα σημεία είναι πιθανότερο να έχει γίνει με μεταφορά των σπόρων από τα μυρμήγκια παρά από τον αέρα.
 Η κάπαρη πολλαπλασιάζεται με σπόρο ή με μόσχευμα. Παρότι η κάπαρη φυτρώνει εκεί που δεν τη περιμένεις, οι δύο τρόποι πολλαπλασιασμού στην πράξη έχουν πολλές δυσκολίες.
Οι σπόροι της κάπαρης έχουν μια εξωτερική φλούδα που είναι πολύ δύσκολο να διαπεραστεί από το νερό για να βλαστήσει το φυτό. Ακόμη κι όταν βλαστήσει ο σπόρος και βγεί το φυτό βάζοντας τα στη τελική θέση αναμένουμε συνήθως στα 4 φυτά να επιζήσει το 1. Ο πολλαπλασιασμός με βλαστό που παίρνουμε από το φυτό έχει κι αυτός πολύ λίγες πιθανότητες να είναι επιτυχής ακόμη κι αν φανεί ότι αρχικά έχει πιάσει. Πρακτικοί συνεργάτες μας κατάφεραν να αναπαράγουν το φυτό με μεγάλα ποσοστά επιτυχίας και να μας ωθήσουν να μπούμε δυναμικά στην πρώτη ευρείας κλίμακας καλλιέργειας κάπαρης στην Ελλάδα.

1 σχόλιο:

  1. Με καταβολάδα σε γλάστρα μπορεί να πολλ/στεί η κάπαρη;
    Κι αν ναι μετά από πόσο διάστημα αποκόπτουμε από τον μητρικό βλαστό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή