Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Η συγκομιδή της κάπαρης

Η εποχή που συλλέγουμε την κάπαρη είναι οι μήνες από τον Μάιο μέχρι τον Αύγουστο και ανάλογα με το μικροκλίμα της κάθε περιοχής. Γίνονται 10-12 και ίσως και περισσότερες συγκομιδές σε αυτό το διάστημα.

Η συγκομιδή είναι μια επίπονη και κοστοβόρα διαδικασία και πρέπει να γίνει με γρήγορους ρυθμούς, συνήθως κατά τη διάρκεια της ημέρας την εποχή της ανθοφορίας, γιατί τα μπουμπούκια ανθίζουν γρήγορα. Μαζεύεται αποκλειστικά με το χέρι γιατί είναι πολύ μικρή και λεπτή ενώ δεν υπάρχει ακόμη μηχάνημα συλλογής. Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος για την αυξημένη τιμή της.

Η κάπαρη συλλέγεται σε διάφορα στάδια της ανάπτυξής της, αλλά το πλέον αγαπητό είναι τα μπουμπούκια πριν αυτά να αρχίσουν να ανοίγουν. Όσο μικρότερο το μέγεθός της τόσο πιο επιθυμητή είναι. Στη συνέχεια επεξεργάζεται, αλατίζεται ή μπαίνει σε άλμη, συσκευάζεται και είναι στη διάθεσή μας να συνοδεύσουμε οποιαδήποτε συνταγή αφού οι εφαρμογές της είναι ατελείωτες σε παραδοσιακά αλλά και μοντέρνα πιάτα.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου