Η Τηνιακή κάπαρη

 
 Η Τηνιακή κάπαρη είναι ένα φυτό που ευδοκιμεί σε άγρια και τραχιά εδάφη, και αγαπάει την ξηρή θερμότητα και την έντονη ηλιοφάνεια. Η ποικιλία που υπάρχει στο νησί είναι η Spinosa, και την βρίσκουμε διάσπαρτη σε απόκρημνα βράχια κρεμασμένη πάνω από τα κύματα, ανάμεσα στις ξερολιθιές, σε σχισμές τοίχων, πετρών και σε άλλα απίθανα σημεία. Η άγρια μορφή της και η παραδοσιακή επεξεργασία της την κάνει πεντανόστιμη και ασυναγώνιστη.
 Η Τηνιακή κάπαρη έχει μια έντονη και πικάντικη γεύση που προέρχεται από το σιναπέλαιο που απελευθερώνεται κατά την επεξεργασία της. Την προσθέτουμε στις σαλάτες, στις σάλτσες, στα σάντουιτς, συνοδεύει τέλεια όλα τα θαλασσινά, τα βραστά λαχανικά το ρύζι κ.α.
 Η καλλιέργειά της έχει αποδειχθεί πολύ δύσκολη, αλλά μετά από πολλών χρόνων δοκιμών συνεργάτης της εταιρείας μας κατάφερε με μεγάλη επιτυχία να αναπαράξει  φυτώρια κάπαρης, με αποτέλεσμα η Astra Medical Hellas να δημιουργήσει την πρώτη καλλιέργεια κάπαρης στην Τήνο στη θέση Καλογερίνα  Λύμνου, και σύντομα στις Αποθήκες στην Αγαπιανή.

 Ο φλοιός της ρίζας και τα φύλλα της καπαριάς λέγεται ότι έχουν αντικαρκινική δράση χάρη στους γλυκοσινολίτες, την ρουτίνη την κερκετίνη και τις υψηλές συγκεντρώσεις σε σελήνιο. Επίσης έχει αντι-θυρεοειδική δράση, ευεργετικό κατά των ρευματικών, βελτιώνει τη λειτουργία του ήπατος, βοηθάει το γαστρεντερικό και αναφέρεται ως διουρητικό, απολυμαντικό νεφρών, ανθελμινθικό και τονωτικό. Παραδοσιακά το αφέψημα των νεαρών βλαστών και της ρίζας της καπαριάς είχε χρησιμοποιηθεί για τη υδρωπικία, την αναιμία, την αρθρίτιδα και την ουρική αρθρίτιδα. Επίσης είναι πλούσια στην αντι-οξειδωτική ουσία βιοφλαβίνη. Ο Διοσκουρίδης παρέχει οδηγείς για την θεραπεία της δυσουρίας και της φλεγμονής.   
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου