Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Γίγαντες πλακί με σαλάμι αέρος και κάπαρη

Υλικά:

400 γρ ξερά φασόλια γίγαντες μουσκεμένα σε νερό απο την προηγούμενη μέρα
6-8 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο
2 καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
4 φρέσκιες ντομάτες κομμένες σε κυβάκια ή 2/3 κονσέρβας κονκασέ
2 κουταλιές της σούπας σάλτσα ντομάτας
2 δαφνόφυλλα
1/2 κούπα ψιλοκομμένο μαιντανό
1 κουταλιά της σούπας ξύδι απο κοκκινο κρασί
10 φέτες σαλάμι αέρος κομμένο σε λωρίδες
2 κουταλιές της σούπας κάπαρη πλυμμένη
Αλάτι - Πιπέρι

Εκτέλεση:

Έχουμε μουλιάσει τα φασόλια μας σε αρκετό νερό απο το προηγούμενο βράδυ και την επόμενη μέρα τα στραγγίζουμε, τα βάζουμε σε κατσαρόλα με αρκετό κρύο νερό, σκεπάζουμε με καπάκι και τοποθετουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Μόλις πάρουν βράση τα στραγγίζουμε και πετάμε το πρωτο νερό. Τα ξανασκεπάζουμε με κρύο νερό και τα βάζουμε και πάλι στην φωτιά. Μολις πάρουν βράση χαμηλώνουμε την φωτιά, βγάζουμε το καπάκι και αφαιρουμε απο την κατσαρόλα τυχον αφρούς που ανεβαίνουν στην επιφάνεια. Σιγοβράζουμε τα φασόλια για μια ώρα ή μέχρι να είναι τρυφερά. Αν τα φασόλια που θα χρησιμοποιήσουμε είναι αρκετά παλιά τότε θα θέλουν περισσότερη ώρα. Βράστε τα όση ώρα χρειάζεται ώστε να είναι τρυφερά.
Ξεκινάμε την σάλτσα μας χρησιμοποιώντας ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, βάζουμε 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι και προσθέτουμε τα σκόρδα, ανακατεύουμε για 1 λεπτό και προσθέτουμε το σέλερι και τα καρότα, την ντομάτα ή το κονκασέ, την σάλτσα ντομάτας, τα δαφνόφυλλα, το ξύδι, αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη και μια κούπα ζεστό νερό. Σιγοβράζουμε την σάλτσα για 15 λεπτά με ανοιχτό καπάκι και τέλος προσθέτουμε τον μαιντανό.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς.
Χρησιμοποιώντας ενα ταψί με καπάκι (αν δεν έχουμε, θα χρησιμοποιήσουμε αλουμινόχαρτο για να καλύψουμε το ταψί) και προσθέτουμε σε αυτό το υπόλοιπο λάδι, προσθέτουμε τα φασόλια και απο πάνω συμπληρώνουμε με την σάλτσα. Ανακατεύουμε να πάει παντού η σάλτσα. Σκεπάζουμε με καπάκι, ή κλείνουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε το φαγητό για 45 λεπτά. Στα 45 λεπτά βγάζουμε το φαγητό απο τον φουρνο, ξεσκεπάζουμε με προσοχή και ανακατεύουμε τα φασόλια με την σάλτσα. Κάνουμε ρολάκια τις φέτες σαλάμι και τις τοποθετουμε εδώ και εκεί στο ταψί. Σκορπίζουμε απο πάνω την πλυμμένη κάπαρη, και συνεχίζουμε το ψήσιμο χωρίς καπάκι για άλλο ένα τεταρτο με είκοσι λεπτά.
Σερβίρουμε με λίγο επιπλέον ωμό ελαιόλαδο, τριμμένη φέτα και πασπαλίζουμε με λίγη ξερή ρίγανη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου