Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Σαλάτα με φακές, κάπαρη και αντζούγιες

Υλικά:

1 1/2 φλιτζ. μικρές φακές, πλυμένες και στραγγισμένες
1 κ.γ. αλάτι
2 φύλλα δάφνης
3 φύλλα φρέσκο φασκόμηλο ή 1 κλωναράκι αποξηραμένο
3 κλωναράκια αποξηραμένη ρίγανη
2 φλιτζ. νερό
2 φλιτζ. ζωμό λαχανικών
4 φρέσκα κρεμμυδάκια, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο ή ασκαλώνιο (κοκκάρι), ψιλοκομμένο
1 κ.σ. φύλλα φρέσκιας ρίγανης, ψιλοκομμένα
3 κ.σ. κάπαρη, πλυμένη
4 φιλέτα παστής αντζούγιας, πολύ καλά πλυμένα
6 κ.σ. έξτρα-παρθένο ελαιόλαδο
3 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο
Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση

Εκτέλεση:

Ξεπλένουμε τις φακές. Τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ με 1 κ.γ. αλάτι και σκεπάζουμε με χλιαρό νερό. Αφήνουμε τις φακές να μουλιάσουν για μια ώρα. Στραγγίζουμε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170.
Ρίχνουμε τις φακές σε μια μεσαία μεταλλική κατσαρόλα μαζί με τα φύλλα δάφνης, την ρίγανη και το φασκόμηλο. Προσθέτουμε το νερό και τον ζωμό. Σκεπάζουμε και τοποθετούμε στο φούρνο για περίπου 1 ώρα, ή μέχρι να είναι μαλακές αλλά αλ ντέντε. Στραγγίζουμε και αφαιρούμε τα μυρωδικά.
Μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, το σκόρδο ή το ασκαλώνιο, την κάπαρη και τη φρέσκια ρίγανη.
Παίρνουμε ένα φιλέτο αντζούγιας και το λιώνουμε με ένα πιρούνι μέχρι να πολτοποιηθεί.
Σε ένα μπολ χτυπάμε το ελαιόλαδο, το μπαλσάμικο,τη λιωμένη αντζούγια, αλάτι (προαιρετικά) και πιπέρι. Ρίχνουμε το μείγμα με το ελαιόλαδο στο μείγμα με τις φακές και ανακατεύουμε καλά. Γαρνίρουμε τη σαλάτα με τις υπόλοιπες αντζούγιες, ολόκληρες ή χοντροκομμένες. Σερβίρουμε τη σαλάτα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου