Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Τρίτη στη λίστα με τις ελληνικές υπερτροφές η κάπαρη

Στην Ελλάδα υπάρχουν μερικές τροφές που ισοδυναμούν με φάρμακα
Άραγε πρόκειται για μια τάση της εποχής που πηγάζει απ’ την ανάγκη μας να ανάγουμε κάποιες τροφές σε μαγικά μαντζούνια που θεραπεύουν χρόνιες παθήσεις ή πράγματι κάθε τόπος είναι προικισμένος με υπέρτατα αγαθά που αποδεδειγμένα έχουν όφελος για την υγεία μας.
Στη πραγματικότητα πολύ δύσκολα θα βρούμε φυσικές τροφές που δεν έχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Είναι όμως γεγονός ότι υπάρχουν και κάποιες που κατόπιν κλινικών μελετών σε ανθρώπους, αποδεικνύεται ότι περιέχουν σε συμπυκνωμένη μορφή πολύτιμα αντιοξειδωτικά, φυτοχημικά, βιταμίνες, μέταλλα, ωμέγα 3, λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες. Τέτοιες τροφές λοιπόν χαρακτηρίζονται υπερτροφές και υπάρχουν στα χωριά μας, στα ελληνικά νησιά ή και κυριολεκτικά έξω απ’ τη πόρτα μας. Παρ” όλα αυτά Επιστήμονες Διατροφής τονίζουν ότι τα super foods μπορούν να έχουν διατροφικό όφελος όταν εντάσσονται στα πλαίσια μιας λιτής και ποιοτικής διατροφής.
Τρίτη στη λίστα με τις ελληνικές υπερτοφές είναι η κάπαρη. Ένας τόσο μικρός καρπός, που χαρακτηρίζεται όμως για την υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, ουσίες δηλαδή με έντονη αντιοξειδωτική δράση. Πιο αναλυτικά έχουν μελετηθεί εκτενώς τα φλαβονοειδή κερκετίνη και καμφερόλη που αποτελούν μέρος των φυσικών χρωστικών της. Η κερκετίνη συγκεκριμένα χαρακτηρίζεται για τα οφέλη της στην υγεία μας καθώς έχει πανίσχυρη αντιοξειδωτική δράση και ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Είναι πολύ καλό φυσικό αντιφλεγμονώδες και μεταξύ άλλων βοηθάει σε περιπτώσεις αρθρίτιδας. Παρουσιάζει αντιισταμινική/αντιαλλεργική δράση. Ενδείκνυται για πρόληψη αλλεργικών καταστάσεων, και άσθματος. Επιπλέον υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι προλαμβάνει τον καρκίνο του προστάτη. Η καμφερόλη βρίσκεται και αυτή σε μεγάλη περιεκτικότητα στην κάπαρη και έχει συνδεθεί με μειωμένες πιθανότητες καρδιοπάθειας , την αντικαρκινική της δράση και την θεραπεία του λιπώδους ήπατος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου