Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Η κάπαρη προκαλεί υποξία στα καρκινικά κύτταρα

Σύμφωνα με άρθρο, το οποίο δημοσιεύθηκε το 2010 στην επιστημονική επιθεώρηση «Biochemical and Biophysical Research Communications» (τεύχος 398, σελίδες 74-78), υπάρχει μια φυτική ουσία που αναστέλλει την ενεργότητα του HIF-1 σε κύτταρα ηπατοκαρκινώματος. Αποτέλεσμα της αναστολής ήταν τα καρκινικά κύτταρα να μην μπορούν να επιβιώσουν σε συνθήκες υποξίας. Η ουσία αυτή ονομάζεται καμπφερόλη (kaempferol) και εντοπίζεται σε λαχανικά όπως η κάπαρη, το μπρόκολο, το πράσο και το σπανάκι. Έχοντας διαπιστώσει την υπό όρους αντικαρκινική δράση της καμπφερόλης, Έλληνες ερευνητές, σύμφωνα με το «ΒΗΜΑ», δοκίμασαν να τη χρησιμοποιήσουν και στην περίπτωση της έκτοπης συσσώρευσης λίπους. Διαπίστωσαν ότι η δράση της στην αναστολή του HIF-1 είχε όντως το αναμενόμενο αποτέλεσμα, κάτι που αυξάνει τις ελπίδες τους για την ανάπτυξη φαρμακευτικής αγωγής για το λιπώδες ήπαρ: «Η παρεμπόδιση της κυτταρικής «παχυσαρκίας» μέσω της χορήγησης ενός φυσικού φλαβονοειδούς μάς δίνει ελπίδες ότι τα αποτελέσματά μας θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων κατά των παθολογικών επιπτώσεων της παχυσαρκίας ή άλλων διαταραχών που προκαλούν μειωμένη οξυγόνωση» σημειώνει ο έλληνας ερευνητής. Το γονίδιο HIF1 δημιουργεί υποξία, δηλαδή έλλειψη οξυγόνου χαρακτηριστικό όλων των καρκίνων. Η κάπαρη δίνει το περισσότερο οξυγόνο στον οργανισμό. 
Η κάπαρη είναι το λαχανικό εκείνο με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα καμπφερόλης, της δραστικής αυτής ουσίας με την έντονη αντικαρκινική δράση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου