Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Ο τρόπος επεξεργασίας της κάπαρης για ένα τέλειο αποτέλεσμα

Τα μικρά μπουμπούκια συλλέγονται τις πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας, πριν μεταμορφωθούν σε ένα όμορφο υπόλευκο-ροζ λουλούδι. Η κάπαρη δεν καταναλώνεται ποτέ νωπή. Λίγο μετά τη συγκομιδή, τα μπουμπούκια πλένονται και αφήνονται να μαραθούν για λίγες ώρες στον ήλιο. Στη συνέχεια αποθηκεύονται σε βάζα και καλύπτονται με αλάτι, ξύδι, άλμη ή ελαιόλαδο. Εναλλακτικά, μπορούν επίσης να διατηρηθούν σε χοντρό θαλασσινό αλάτι και μόνο. Ο τρόπος επεξεργασίας της με αλάτι και ξύδι δημιουργεί ένα εχθρικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων.

Η ιδιαίτερη γεύση της κάπαρης αναδεικνύεται μόνο αφού γίνει τουρσί γιατί μόνο με την επίδραση της άλμης σχηματίζεται το καπρικό οξύ που της δίνει τη χαρακτηριστική γεύση.

Σε γενικές γραμμές, οι οφθαλμοί μικρού μεγέθους (μικρότεροι από ένα εκατοστό) θεωρούνται πιο γευστικοί από τα μεγαλύτερα μπουμπούκια (διάμετρος άνω του 1 cm). Η κάπαρη θα πρέπει να διατηρηθεί βύθισμένη σε ένα από τα μέσα που περιγράψαμε παραπάνω διαφορετικά, θα αναπτύξει μια δυσάρεστη γεύση. Μόλις ανοίξετε το βάζο, διατηρήστε το στο ψυγείο για μελλοντική χρήση. Χρησιμοποιείτε καθαρά και κατά προτίμηση ανοξείδωτα σκεύη για να την πάρετε από το βάζο.   Η επεξεργασία της κάπαρης γίνεται χωρίς την προσθήκη συντηρητικών ή χρωστικών ουσιών.  'Ενα φυσικό προϊόν που διατηρείται με τη βοήθεια άλλων φυσικών προϊόντων, όπως παραδοσιακά γίνεται πολλά χρόνια τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου