Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Κάπαρη, μια εναλλακτική καλλιέργεια με αυξανόμενο ενδιαφέρον

Είναι γεγονός ότι η κάπαρη που απολαμβάνουμε στα πιάτα μας είναι κυρίως προϊόν άγριας συλλογής ή εισαγόμενα προϊόντα, τα οποία πολλές φορές βαφτίζονται ελληνικά. Ο λόγος είναι ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρχε οργανωμένη καλλιέργεια ευρείας κλίμακας στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να φτάνουν στο τραπέζι μας προϊόντα κατώτερης ποιότητας και πολλές φορές επιβαρυμένα με τοξικές ουσίες όπως έχει αποδειχθεί.
Τον τελευταίο καιρό όμως υπάρχει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για την καλλιέργειά της καθώς η κρίση οδήγησε πολλούς ανθρώπους να στραφούν προς τον πρωτογενή τομέα.
Το κλίμα της Ελλάδος, με τα ξηρά και θερμά καλοκαίρια και τους ήπιους χειμώνες ευνοεί την καλλιέργειά της. Επιπλέον μπορεί να εκμεταλλευτεί εδάφη που δεν προσφέρονται για άλλη καλλιέργεια καθώς είναι μικρές οι απαιτήσεις της σε οργανική ύλη. Οι απαιτήσεις της σε πότισμα και σε φροντίδα είναι περιορισμένες και την καθιστούν ιδανική καλλιέργεια σε τόπους όπου οι υδάτινοι πόροι είναι περιορισμένοι. Η καλλιέργειά της δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και νέες πηγές πλούτου καθώς επίσης και προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας. Αυτό σε συνδυασμό με το ότι η κάπαρη μπορεί να είναι παραγωγική εώς 40 χρόνια την καθιστούν μια καλλιέργεια που έλκει το ενδιαφέρον υποψήφιων καλλιεργητών καθώς θεωρείται ότι μπορεί να αποφέρει σημαντικά έσοδα.
Έτσι με εμάς πρωτοπόρους αλλά και άλλους να ακολουθούν ερχόμαστε να καλύψουμε ένα κενό της Ελληνικής αγοράς με προϊόν υψηλής ποιότητας, συμβάλλοντας στην γενικότερη ανάπτυξη που είναι το ζητούμενο των ημερών μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου