Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Κάπαρη, ένα φυτό με super ιδιότητες

Τα μικροσκοπικά πράσινα μπαλάκια που προσθέτουν γεύση σε πολλά μεσογειακά πιάτα είναι στην πραγματικότητα το ανώριμο μπουμπούκι του φυτού Capparis Spinosa και μερικές φορές αναφέρονται και ως καπαρόκουμπα. Αν και μικρή σε μέγεθος, η κάπαρη είναι τόσο ''γεμάτη'', τόσο από γεύση όσο και από υγεία.

Από θρεπτική άποψη, η κάπαρη είναι ένας θησαυρός υγείας, παρόλο που είναι εξαιρετικά χαμηλή σε θερμίδες. Είναι μια καλή πηγή βιταμινών Α και Κ, καθώς και νιασίνης, ριβοφλαβίνης, ασβεστίου, χαλκού και σιδήρου. Αποτελούν επίσης μια πλούσια πηγή φλαβονοειδών, τα οποία παίζουν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των ασθενειών.

Η κάπαρη είναι η δεύτερη υψηλότερη πηγή του φλαβονοειδούς κερσετίνη. Έρευνα έχει συνδέσει την κερσετίνη με αντικαρκινογόνες, αναλγητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Η κάπαρη περιέχει επίσης έναν αριθμό άλλων ενώσεων συμπεριλαμβανομένων ρουτίνη, καμπφερόλη, τοκοφερόλες, και καροτενοειδή. Μελέτες έχουν βρει το συνδυασμό αυτών των ενώσεων να έχουν αντιμικροβιακές, αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, ανοσορυθμιστικές και αντιικές ιδιότητες.

Ιδιαίτερη σημασία για όσους θέλουν να επιδοθούν σε πιάτα με βάση το κρέας, μια μελέτη ανακάλυψε ότι η κάπαρη μπορεί να εμποδίσει το σχηματισμό των παραγόντων που προκαλούν καρκίνο και συνδέονται με την κατανάλωση κρέατος.

Στη μελέτη, οι ερευνητές πρόσθεσαν εκχύλισμα κάπαρης σε ψητή γαλοπούλα και ανέλυσαν μια προσομοίωση της διαδικασίας της πέψης. Βρήκαν ότι το εκχύλισμα κάπαρης βοήθησε την πρόληψη του σχηματισμού παραπροϊόντων από την πέψη του κρέατος που έχουν συνδεθεί με τον καρκίνο.

Η κάπαρη προσθέτει μια πικάντικη πινελιά σε κάθε πιάτο. Αυτά οι νόστιμες μπουκιές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Να χρησιμοποιείται με μέτρο, αν πάσχετε από υπέρταση. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου