Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Τρώγονται τα μούρα της κάπαρης;

Υπάρχει κάποια σύγχυση σχετικά με την κάπαρη και τα μούρα της κάπαρης. Προέρχονται από το ίδιο φυτό που αναπτύσσεται σε όλη την Μεσόγειο. Για να διευκρινίστει, η κάπαρη που γνωρίζουμε είναι στην πραγματικότητα ανώριμα μπουμπούκια του θάμνου κάπαρη. Τα μούρα είναι ο καρπός του φυτού. Είναι επιμήκη, πράσινα φρούτα, ελαφρώς μεγαλύτερα από ένα σταφύλι.

Εκτός από τα μικροσκοπικά μπουμπούκια, τα μούρα συγκομίζονται επίσης, και μερικοί μπορεί να προτιμούν τη γεύση τους από την εντονότερη των μπουμπουκιών. Αν και εξακολουθούν να έχουν κάποια έντονη γεύση, είναι πολύ πιο ήπια από ότι τα μπουμπούκια. Μπορεί να συμπεριληφθούν φέτες μούρων σε συνταγές που απαιτούν κάπαρη, αν θέλετε ένα πιάτο να είναι λιγότερο όξινο. Η αντικατάσταση δεν λειτουργεί καλά αντίστροφα γενικά όταν μια συνταγή απαιτεί μούρα να χρησιμοποιήσουμε κάπαρη, γιατί γίνεται πολύ πιο όξινο ένα πιάτο.

Υπάρχουν κάποιες διχογνωμίες σχετικά με τη γεύση των μούρων. Σε ορισμένες πηγές αναφέρονται ως ισχυρότερη γεύση από ότι η ίδια η κάπαρη, ενώ άλλοι τα περιγράφουν ως ηπιότερη. Η γεύση μπορεί να εξαρτάται από το πότε συγκομίζονται τα μούρα και επιπροσθέτως το πώς παρασκευάζονται. Το άγουρο μούρο μπορεί να είναι απωθητικό για μερικούς, λόγω της μυρωδιάς του. Αποπνέει συχνά μια πικάντικη μυρωδιά λόγω της υψηλής συγκέντρωσης του σιναπέλαιου. Επίσης μπορεί να έχουν εντονότερη γεύση επειδή συγκομίζονται πριν ωριμάσουν πλήρως.

Τα μούρα συχνά παρασκευάζονται τουρσί και τρώγονται με τον ίδιο τρόπο που τρώγονται οι ελιές και τα τουρσιά. Θα μπορούσε επίσης να είναι μια ενδιαφέρουσα αλλαγή στις ελιές σε φαγητά όπως τα ζυμαρικά ή η χωριάτικη σαλάτα. Σύμφωνα με την Αγιουβερδική ιατρική, τα μούρα μπορεί επίσης να είναι καλά για σας. Μπορούν να τονώσουν το συκώτι, ανακουφίζουν τον μετεωρισμό, και μειώνουν τους ρευματισμούς.

Μία άλλη χρήση των μούρων είναι η χρήση τους σε καλλυντικά παρασκευάσματα. Παρόλα αυτά αν αγοράσετε ένα καλλυντικό με τα μούρα ως συστατικό, δοκιμάστε το σε μια μικρή ποσότητα στο δέρμα σας πριν το εφαρμόσετε παντού για να αποκλείσετε την πιθανότητα να είστε αλλεργικοί σε αυτό.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου