Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Πιλάφι βουτυράτο με σάλτσα από κοκκινιστά καλαμαράκια με κάπαρη

Υλικά: (για 5-6 άτομα)

300 γραμ ρύζι καρολίνα
3 κουτ σούπας φρέσκο βούτυρο
3 νεροπότηρα ζωμό λαχανικών
Αλάτι, πιπέρι
Για τη σάλτσα
600 γραμ καλοκαθαρισμένα καλαμαράκια
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
1 νεροπότηρο ντομάτα κονκασέ
2 κουτ σούπας κάπαρη
1 φλιτζ του καφέ ελαιόλαδο
15 ελιές Καλαμών
1 κουτ σούπας ρίγανη
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Ετοιμάζετε τη σάλτσα. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε απαλά το τριμμένο κρεμμύδι για 2 λεπτά. Ρίχνετε τα καλαμαράκια και τα μαγειρεύετε μαζί με το κρεμμύδι για περίπου 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Ρίχνετε την κάπαρη, τις ελιές Καλαμών εάν είναι δυνατόν χωρίς κουκούτσι και ανακατεύετε καλά.
Αμέσως μετά ρίχνετε την ντομάτα κονκασέ, το αλάτι και το πιπέρι. Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγομαγειρεύετε για ½ ώρα περίπου και μέχρι να μαλακώσουν τα καλαμάρια. Λίγο πριν κλείσετε τη φωτιά ρίχνετε μέσα τη ρίγανη τριμμένη.
Αφήνετε τη σάλτσα να περιμένει και ετοιμάζετε το ρύζι. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το φρέσκο βούτυρο και το αφήνετε να λειώσει. Μόλις ζεσταθεί καλά ρίχνετε μέσα το ρύζι καλοπλυμένο. Το σοτάρετε για μερικά λεπτά και μέχρι να απορροφήσει όλο το βούτυρο της κατσαρόλας και να καβουρδιστεί ελαφρά. Ρίχνετε μέσα το ζωμό λαχανικών και αλατοπιπερώνετε.
Αφήνετε να πάρει μια βράση. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σκεπάζετε. Μαγειρεύετε για περίπου 12 λεπτά και μέχρι το ρύζι να απορροφήσει όλα τα ζουμιά της κατσαρόλας.
Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, την ξεσκεπάζετε και την αφήνετε για 10 λεπτά σκεπασμένη με μια υφασμάτινη πετσέτα. Σερβίρετε το ρύζι σε πιατέλα και το περιχύνετε με τη νόστιμη σάλτσα.


ΚΑΠΑΡΗ ΤΗΝΟΥ SUPERFOODS









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου