Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Κάπαρη: Μια υπερτροφή με λίγες θερμίδες

Η κάπαρη αποτελεί μια από τις γαστριμαργικές απολαύσεις της Μεσογείου, γνωστή από την αρχαιότητα, αφού οι αρχαίοι Έλληνες την κατανάλωναν για την ιδιαίτερη γεύση της αλλά και για τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Στην κουζίνα η χρήση της είναι πολύ πετυχημένη αφού συνδυάζεται με σαλάτες, κρεατικά, ζυμαρικά κ.α. δίνοντάς τους ξεχωριστό άρωμα, χρώμα και γεύση.
Η κάπαρη αποτελείται κυρίως από νερό, με πολύ λίγο λίπος και υδατάνθρακες, έτσι έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες (περίπου 23 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια), σε σύγκριση με παρόμοια τρόφιμα, όπως οι ελιές, οι οποίες παρέχουν περίπου 110 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.
Είναι ένα ιδανικό καρύκευμα για τους ανθρώπους που θέλουν να χάσουν βάρος.

Στην κάπαρη αποδίδονται σπουδαίες αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες κυρίως λόγω της παρουσίας των φλαβονοειδών όπως κερσετίνη και καμπφερόλη. Επίσης γνωστή είναι η χρήση της στην παραδοσιακή ιατρική ως αντιυπερτασικό και διουρητικό.

'Έρευνες έχουν αποδείξει ότι όταν η κάπαρη συνοδεύει τα κρεατικά, αποτρέπει την οξείδωση των λιπών που συμβαίνει κατά το μαγείρεμα και την πέψη και αναγεννά την αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε. Αυτά τα δύο πράγματα μόνο μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου