Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Ποιες δυσκολίες παρουσιάζει η καλλιέργεια της κάπαρης:

Η κάπαρη καλλιεργείται σήμερα σε όλες τις μεσογειακές χώρες. Μεγάλοι παραγωγοί είναι το Μαρόκο και η Τουρκία. Στην Ελλάδα η κάπαρη κυριαρχεί στο νοτιότερο τμήμα της χώρας και ειδικότερα στις Κυκλάδες και στην Πελοπόννησο.Στην Τήνο επικρατεί μια άριστη ποικιλία που δίνει εξαιρετικά καλό προϊόν (χοντρό ανθό, καλά βλαστάρια με στρογγυλό φύλλο και αγγουράκι). Ο εύκολος τρόπος συντήρησης (χοντρό αλάτι, νερό και ξύδι) και οι ποικίλες χρήσεις της καθιστούν την κάπαρη ένα ελκυστικό φυσικό προϊόν, με καλές εμπορικές προοπτικές.

Πέρα λοιπόν από την αυτοφυή της μορφή, η κάπαρη καλλιεργείται. Στην Ελλάδα μέχρι πρότινος δεν υπήρχε οργανωμένη καλλιέργεια ευρείας κλίμακας γιατί παρουσίαζε ορισμένες αντικειμενικές δυσκολίες όπως αυτή της αναπαραγωγής αλλά και της συγκομιδής. Αυτό είναι και ο λόγος που η χώρα μας εισάγει πολλούς τόνους κάπαρης κάθε χρόνο, από άλλες μεσογειακές χώρες.

Η συστηματική καλλιέργεια λύνει όμως αυτά τα προβλήματα. Η οικονομία κλίμακας επιτυγχάνεται εύκολα με τα πολλά φυτά ανά στρέμμα, η συγκομιδή είναι ευκολότερη και αποδοτικότερη στο βατό, καθαρό έδαφος. 

 Παρότι η κάπαρη φυτρώνει εκεί που δεν τη περιμένεις, οι δύο τρόποι πολλαπλασιασμού στην πράξη έχουν πολλές δυσκολίες. Οι σπόροι της κάπαρης έχουν μια εξωτερική φλούδα που είναι πολύ δύσκολο να διαπεραστεί από το νερό για να βλαστήσει το φυτό. Ακόμη κι όταν βλαστήσει ο σπόρος και βγεί το φυτό βάζοντας τα στη τελική θέση αναμένουμε συνήθως στα 4 φυτά να επιζήσει το 1. Ο πολλαπλασιασμός με βλαστό που παίρνουμε από το φυτό έχει κι αυτός πολύ λίγες πιθανότητες να είναι επιτυχής ακόμη κι αν φανεί ότι αρχικά έχει πιάσει.

Η αναπαραγωγή της κάπαρης λύθηκε. Τα τελευταία χρόνια οι συνεργάτες μας, μετά από προσπάθεια χρόνων κατάφεραν να αναπαράξουν αυτό το δύσκολο και απαιτητικό φυτό με μεγάλα ποσοστά επιτυχίας με στόχο να καλύψουμε την εσωτερική κατανάλωση και γιατί όχι να εξάγουμε την μοναδικής νοστιμιάς Τηνιακή κάπαρη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου