Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Τι προσφέρει στην υγεία μας η ουσία κερκετίνη της κάπαρης;

Η κερκετίνη ανήκει σε μια ομάδα φυτικών χρωστικών ουσιών που ονομάζονται φλαβονοειδή. Είναι ευρέως διαδεδομένη στα λαχανικά και στα φρούτα, όπως κάπαρη, κρεμμύδια, μπρόκολο, λάχανο, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μήλα, κόκκινα σταφύλια, φραγκοστάφυλα, βατόμουρα, κεράσια, δημητριακά και στο τσάι.

Σε μελέτες που έχουν γίνει για την κερκετίνη, έχει βρεθεί ότι είναι το πιο ενεργό από τα φλαβονοειδή και πολλά από τα φαρμακευτικά φυτά οφείλουν τις ιδιότητές τους στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε κερκετίνη.

Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου Cornell, η κερκετίνη προστατεύει τα κύτταρα του εγκεφάλου από τις επιβλαβείς επιδράσεις των ελεύθερων ριζών, που μπορούν να βλάψουν τη λεπτή εξωτερική επένδυση των νευρώνων και να οδηγήσουν στην εξασθένηση των γνωστικών λειτουργιών.

Πληθυσμιακές μελέτες επίσης, έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα φλαβονοειδών παρουσιάζουν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης, ενώ σε μελέτες που χορηγούσαν συμπληρώματα κερκετίνης, βρέθηκε ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση σε υπερτασικούς.

Ακόμη, η κερκετίνη δρα ως αντιφλεγμονώδες καθώς αναστέλλει την κατασκευή αλλά και την απελευθέρωση ισταμίνης και άλλων αλλεργικών-φλεγμονωδών παραγόντων.

Τέλος, παρουσιάζει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση αλλά και αντικαρκινικές ιδιότητες και μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση ή στην πρόληψη καρκίνου, προστάτη, καρδιοπάθειας, καταρράκτη και αναπνευστικών παθήσεων όπως η βρογχίτιδα και το άσθμα.

Η κάπαρη είναι πρώτη στη λίστα τροφίμων με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα κερκετίνης με 180,77 mg/100gr. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι τα επόμενα στη λίστα τρόφιμα είναι ο άνηθος με 55,15mg/100gr και οι κιτρινοπορτοκαλί καυτερές πιπεριές με 50,63mg/100gr. 

Καταναλώστε λοιπόν τρόφιμα πλούσια σε κερκετίνη για να επωφεληθείτε από τις ευεργετικές ιδιότητές της.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου