Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Κάπαρη, ένα φυτό με οικολογική συνείδηση

Η κάπαρη είναι γένος, αγγειόσπερμων, δικότυλων φυτών που ανήκει στην οικογένεια των Καπαροειδών και στην τάξη των Καπαρωδών, με 200 είδη δέντρων αλλά κυρίως θάμνων. Τα περισσότερα είδη φέρουν αγκάθια και βρίσκονται σε βραχώδεις και άνυδρες περιοχές των τροπικών και εύκρατων περιοχών της γης. Ορισμένα από τα είδη είναι έρποντα ή αναρριχητικά.
Είναι ένα ιδιόμορφο φυτό, αυτοφυής και αυτόνομο που φυτρώνει σε απόκρημνα βράχια και δύσβατα σημεία. Σε μέρη όπου η ίδια διαλέγει πολύ προσεκτικά να υπάρχουν οι ιδιαίτερες συνθήκες που αυτή θέλει. Η φράση ότι η κάπαρη φυτρώνει όπου να'ναι είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα.
Η αυτοφυής κάπαρη, αλλά και αυτή που καλλιεργούμε παρουσιάζει μερικά χαρακτηριστικά που τις δίνουν έναν οικολογικό χαρακτήρα.
Η κάπαρη εκμεταλλεύεται άγονες περιοχές, καθώς οι ανάγκες της για οργανική ύλη είναι πολύ μικρές. Με τις ρίζες που αναπτύσσει προστατεύει τα εδάφη από τη διάβρωση. Κρατάει τους χωμάτινους όγκους και προλαμβάνει κατολισθήσεις και ζημιές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τα φυσικά φαινόμενα.
Επειδή οι ανάγκες της σε νερό είναι μικρές κάνει οικονομία στους φυσικούς πόρους. Δημιουργεί ένα φυσικό θόλο που καλύπτει τις επιφάνειες του εδάφους και βοηθά στη διατήρηση των υδάτινων αποθεμάτων. Την καθιστούν ιδανική καλλιέργεια σε τόπους όπου οι υδάτινοι πόροι είναι περιορισμένοι. 
Τέλος γνωστή είναι η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών με φυτά κάπαρης, καθώς το καλοκαίρι το φυτό διατηρεί τους χυμούς στους ιστούς της με αποτέλεσμα να εμποδίζει την εξάπλωση της φωτιάς.
Όλα αυτά δίνουν στην κάπαρη τον οικολογικότης χαρακτήρα αφού σέβεται και προστατεύει τη φύση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου