Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Κάπαρη και θεραπευτικές ιδιότητες

Ας δούμε επιγραμματικά τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει η βρώση κάπαρης για τον ανθρώπινο οργανισμό. Eνώ η θερμιδική αξία της κάπαρης είναι μικρή (1 κ.σ. περίπου 15 θερμίδες) οι θεραπευτικές της ιδιότητες είναι πάμπολλες και αναφέρονται ήδη από την αρχαιότητα. Ο Διοσκουρίδης  ο φαρμακολόγος της αρχαιότητας, είχε αναφερθεί πρώτος στις θεραπευτικές ιδιότητες της κάπαρης, συνιστούσε τα φύλλα και τη ρίζα του φυτού για να εξαφανίζονται τα πρηξίματα.  

Η κάπαρη μειώνει τον μετεωρισμό (φούσκωμα) και έχει σημαντική αντιρευματική δράση. Καταγράφεται ως ηπατικό διεγερτικό και προστατευτικό, που βελτιώνει τη λειτουργία του ήπατος.
Υπάρχουν επίσης αρκετές αναφορές στη δράση της κατά της αρτηριοσκλήρωσης,  και ως ανθελμινθικό (για καταπολέμηση παρασιτικών σκουληκιών). Επίσης δρα κατά της αρθρίτιδας, των ρευματισμών, δερματικών και του πονόδοντου. Βοηθά στις μολύνσεις του ουροποιητικού, δρα ως απολυμαντικό των νεφρών, δυναμώνει το σπέρμα, καταπολεμά την ανικανότητα ενώ θεωρείται και αφροδισιακό.

Διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος, τονώνει το αναπνευστικό ενώ δρα και ως εμμηναγωγό. Δίνεται στις έγκυες πριν τη γέννα για να προκαλέσει συσπάσεις στη μήτρα. Τέλος χρησιμοποιείται στα τσιμπήματα και το δάγκωμα φιδιών.

 ΚΑΠΑΡΗ ΤΗΝΟΥ SUPERFOODS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου