Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Γιατί τρώμε τα μπουμπούκια της κάπαρης και όχι τον καρπό;

Ίσως δεν το έχετε σκεφτεί ποτέ τρώγοντας την λαχταριστή κάπαρη ότι στην πραγματικότητα δεν τρώτε τους καρπούς ενός φυτού αλλά τα μπουμπούκια του πριν καν ανθίσουν. Γιατί κάποιος να προτιμήσει το μπουμπούκι από τον καρπό ενός φυτού; Για να συμβαίνει αυτό σίγουρα συντρέχουν κάποιοι λόγοι όπως θα δούμε παρακάτω.
Καλύτερη γεύση
Η κάπαρη δεν καταναλώνεται ποτέ νωπή. Αφού συλλεχθεί επεξεργάζεται τις περισσότερες φορές με αλάτι και ξύδι και με μεθόδους που ποικίλουν από τόπο σε τόπο και από άνθρωπο σε άνθρωπο. Έχει παρατηρηθεί ότι τα μπουμπούκια της κάπαρης έχουν μια πιο λεπτή και φινετσάτη γεύση. Eπίσης τα ΄΄αγγουράκια΄΄ όπως αποκαλούμε τον καρπό της κάπαρης χρειάζονται περισσότερο ξέπλυμα για να απαλλαγούμε από την περιττή αλμύρα στη γεύση τους.
Καλύτερη υφή
Η ποιότητα της κάπαρης είναι αντιστρόφως ανάλογη με το μέγεθός της. Όσο μικρότερη τόσο καλύτερη ποιοτικά. Παρόλα αυτά ακόμη και τα μεγαλύτερα μπουμπούκια έχουν μια ευχάριστη και τραγάνη υφή στο στόμα. Σε αντίθεση με τους καρπούς που ανεξαρτήτως μεγέθους είναι γεμάτοι σπόρους που δεν έχουν μια ιδιαίτερα ευχάριστη υφή.
Παράδοση
Σε μέρη όπου καλλιεργείται κάπαρη η προτίμηση για τα μπουμπούκια έχει οδηγήσει σε ορισμένα ταμπού. Όταν αυξάνονται οι καρποί της κάπαρης ή ακόμη και τα ανθισμένα μπουμπούκια σε μια καλλιέργεια είναι σημάδι για έναν χαλαρό ή τεμπέλικο αγρότη. Συνεπώς θεωρείται ντροπή. Γι 'αυτό το λόγο μερικοί προτιμούν ακόμη και να τους πετούν κατά τη συλλογή.
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου