Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Παράπλευρα κέρδη από την καλλιέργεια κάπαρης

Είδαμε σε προηγούμενο άρθρο τους λόγους για τους οποίους κάποιος θα καλλιεργούσε κάπαρη. Η κρίση δεν μας επιτρέπει να εισάγουμε τα πάντα όπως παλιά και θα πρέπει να στραφούμε στον πρωτογενή τομέα και στην πραγματική οικονομία. Να δημιουργήσουμε πηγές ανάπτυξης και απασχόλησης και επιστροφή των νέων ανθρώπων στην παραγωγή.

Υπάρχουν όμως και κάποια παράπλευρα κέρδη από την καλλιέργεια της για την φύση και κατ'επέκταση για τον ίδιο τον άνθρωπο. Μερικά από αυτά είναι:

-Η εκμετάλλευση της άγονης γης που δεν προσφέρεται για άλλου είδους καλλιέργεια και μπορεί να φιλοξενήσει κάπαρη η οποία δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε γόνιμα εδάφη.
-Η οικονομία νερού στην καλλιέργειά της. Οι μικρές απαιτήσεις της σε νερό δεν προκαλούν κατασπατάληση των υδάτινων πόρων που τόσο έχουν υπεραντληθεί.
-Προστασία των εδαφών από τη διάβρωση. Εδάφη που έχουν εγκαταλειφθεί από τις νεότερες γενιές κινδυνεύουν κυριολεκτικά να εξαφανιστούν. Η κάπαρη με το ριζικό σύστημα που αναπτύσσει τα προφυλάσσει από τη διάβρωση.
-Η παραγωγή προϊόντος υψηλής διατροφικής αξίας με αμέτρητα οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό.
-Σε μέρη όπου υπάρχουν δασικές εκτάσεις η κάπαρη δημιουργεί αντιπυρικές ζώνες, καθώς το καλοκαίρι διατηρεί τους χυμούς στους ιστούς της και εμποδίζει την επέκταση της φωτιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου