Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Η κάπαρη πρώτη ύλη για το βιάγκρα

Οι αφροδισιακές ιδιότητες της κάπαρης είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουμε είναι η συμμετοχή της στη σύγχρονη φαρμακευτική. Σύμφωνα με μια παλαιότερη δημοσίευση της εφημερίδας «Μιλλιέτ» με τίτλο «Η συμβολή της Τουρκίας στο Βιάγκρα» η κάπαρη είναι το προϊόν που εξάγει περισσότερο η νοτιοανατολική Τουρκία καθώς η εξαγωγές της ανέρχονται στους 10.000 τόνους ετησίως, με τα έσοδα να ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια. Η κάπαρη σύμφωνα με το δημοσίευμα αποτελεί την πρώτη ύλη για το γνώστο Βιάγκρα. 
 Ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος βιολογίας της σχολής θετικών επιστημών του Πανεπιστημίου του Χαράν Χασάν Ακάν δήλωσε στη «Μιλλιέτ» ότι η κάπαρη καλλιεργείται στο Ντιγιαρμπακίρ , το Αντίγιαμάν, το Μπιρετζίκ του Γκαζιαντέπ, το Σουρούτς της Σανλίουρφα, στο Βιράνσεχιρ και το Μπόζοβα, και συγκομιδή γίνεται μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου. «Κατά το παρελθόν στη διάρκεια πολέμων έδιναν στους στρατιώτες να φάνε τα μπουμπούκια κάπαρης για να δυναμώσουν. Στις ημέρες μας χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για το Βιάγκρα και για πολλά άλλα φάρμακα. Επειδή η ρίζες της είναι πολύ γερές χρησιμεύει και για να εμποδίσει τη διάβρωση του εδάφους» πρόσθεσε ο κ. Ακάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου