Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Οι καλλιεργητικές ανάγκες της κάπαρης

Η κάπαρη λόγω της δυσκολίας αναπαραγωγής της απωθεί τους επίδοξους καλλιεργητές. Η καλλιέργειά της όμως συστηματικά δεν απαιτεί πολλές καλλιεργητικές εργασίες και μπορεί να αποφέρει ικανοποιητικό εισόδημα. Η κάπαρη μπορεί να αξιοποιήσει οποιοδήποτε τύπο εδάφους.
Αργιλώδη, αμμώδη, χαλικιώδη, πετρώδη εδάφη με λιγότερο από 1% οργανική ύλη είναι εδάφη τα οποία μπορεί να ευδοκιμήσει η κάπαρη. Φυτεύεται σε σειρές κάθε 2 έως 2,5 μέτρα. Μπαίνει σε πλήρη παραγωγή από το 3 έτος και μετά και μπορεί να αποδώσει έως 5 κιλά ανά φυτό.
Αναπτύσσεται σε μέρη με πλήρη ηλιοφάνεια και μπορεί να αντέξει θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς κελσίου. Είναι ανθεκτικό στην αλατότητα αφού εχεί παρατηρηθεί να ευημερεί σε παραθαλάσσιες περιοχές. Τα πρώτα χρόνια χρειάζεται αραιά αλλά σταθερά ποτίσματα ενώ αργότερα εφόσον αναπτυχθεί το ριζικό της σύστημα και το φύλλωμά της που δημιουργεί ένα είδος εδαφοκάλυψης δεν χρειάζεται καθόλου πότισμα. Οι ανάγκες της σε λίπασμα είναι επίσης από ελάχιστες έως μηδενικές. Σχολαστικό καθάρισμα των ζιζανίων που παρασιτούν εις βάρος της κάπαρης και δύο φρεζαρίσματα χειμώνα και άνοιξη. Η συγκομιδή της γίνεται από το Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο και είναι η πιο επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία της καλλιέργειάς της. Το φυτό μπορεί να είναι παραγωγικό για 30-40 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου