Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Προστατέψτε τα αυτοφυή είδη φυτών όπως η κάπαρη

Την κάπαρη όπως και άλλα αυτοφυή φυτά τα συλλέγουμε σε κάθε ευκαιρία που θα βρεθούμε στη φύση γιατί δεν μπορούμε να αντισταθούμε στη γεύση και το άρωμά τους. Πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί όσον αφορά την διαχείριση των ανεκτίμητων αυτών περιουσιακών στοιχείων της φύσης. Πρέπει να σεβόμαστε το περιβάλλον, να μην γινόμαστε απειλή προς αυτό και να έχουμε αίσθηση της ευθύνης σε οποιαδήποτε δραστηριότητά μας, χωρίς να το επιβαρύνουμε.
Ποτέ μα ποτέ δεν συλλέγουμε είδη που απειλούνται με εξαφάνιση και ποτέ μα ποτέ δεν ξεριζώνουμε οποιοδήποτε φυτό. Συλλέγουμε την ποσότητα που μας είναι απαραίτητη για τις ανάγκες μας και όχι περισσότερη. Το πλεόνασμα μετά από καιρό χάνει το άρωμα και τις ιδιότητές του και πλέον έχουμε ένα υποβαθμισμένο πρoϊόν  που ίσως τελικά καταλήξει στα σκουπίδια.
Τέλος, χρησιμοποιούμε απλούς και παραδοσιακούς τρόπους και σπιτικές συνταγές για να τα μετατρέψουμε στη μορφή εκείνη που είτε η παράδοση είτε η φύση όρισε ως την καταλληλότερη για να διατηρηθεί η γεύση τους, τα αρώματα και κάποιες φορές οι σπάνιες φαρμακευτικές τους ιδιότητες.
Γιατί η φύση δεν μας ανήκει, της ανήκουμε και έχουμε ευθύνη για προστασία της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου