Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Χρήση της κάπαρης στη μαγειρική

Η κάπαρη είναι γένος, αγγειόσπερμων, δικότυλων φυτών που ανήκει στην οικογένεια των Καπαροειδών και στην τάξη των Καπαρωδών, με 200 είδη θάμνων. Τα περισσότερα είδη φέρουν αγκάθια και βρίσκονται σε βραχώδεις και άνυδρες περιοχές των τροπικών και εύκρατων περιοχών της γης. Ορισμένα από τα είδη είναι έρποντα ή αναρριχητικά.
Στις Μεσογειακές χώρες βρίσκεται το είδος Κάπαρις η κοινή (ή Κάπαρις η ακανθώδης, Capparis spinosa), που είναι έρπων θάμνος με μικρά αγκάθια και βλαστούς που διακλαδίζονται και απλώνονται στο έδαφος. Τα άνθη του φύονται μεμονωμένα, είναι μεγάλα και έχουν χρώμα λευκό. Τα άνθη πριν ανοίξουν, στο στάδιο που είναι ακόμα οφθαλμοί, μαζεύονται και στη συνέχεια τοποθετούνται σε αλατισμένο νερό με ξύδι (τουρσί), αποτελώντας τη γνωστή κάπαρη του εμπορίου. Οι τρυφεροί βλαστοί της κάπαρης, τα μπουμπούκια, αλλά και τα φύλλα χρησιμοποιούνται σε διάφορα πιάτα, και κυρίως στην μεσογειακή κουζίνα. Η πικάντικη ιδιαίτερη γεύση της προσθέτει ξεχωριστή νότα στα πιάτα.
Η κάπαρη χρησιμοποιείται ως καρύκευμα σε διάφορες σαλάτες, σε ποικιλία από τουρσιά και σε σάλτσες. Η γεύση της είναι πικάντικη και ελαφρώς καυτερή και αυτό οφείλεται στην ύπαρξη τού σιναπέλαιου που απελευθερώνεται από τους ιστούς του φυτού.
Η κάπαρη είναι, επίσης, γνωστή σαν είναι ένα από τα συστατικά για ταρτάρ. Επίσης, συχνά σερβίρεται με κρύο καπνιστό σολομό ή σε πιάτα σολομού. Η κάπαρη, επίσης, μερικές φορές υποκαθιστά τις ελιές για γαρνιτούρα σε ένα μαρτίνι. Επίσης, ταιριάζει σε μακαρόνια με τόνο. Τα μπουμπούκια (τουρσί), χρησιμοποιούνται σε πολλές σαλάτες, σε ορεκτικά, σε σάλτσες και ως επικάλυψη σε πίτσες. Η κάπαρη δίνει ιδιαίτερη γεύση στα λαχανικά, στο κρέας, και στο ψάρι (ειδικά σε συνταγές που συνδυάζεται με σάλτσα αντζούγιας).  Χρησιμοποιείται επίσης σε διάφορα dressings, όταν αναζητούμε λίγο πιο πικάντικη και ιδιαίτερη γεύση (π.χ. σε μαγιονέζα, αγιολί κ.α.)
Τα φύλλα κάπαρης, αλλά και μέρη των βλαστών χρησιμοποιούνται, κυρίως, σε σαλάτες και πιάτα με ψάρι. Χρησιμοποιούνται ως τουρσί ή βραστά και διατηρημένα σε βάζα με άλμη, όπως τα μπουμπούκια κάπαρης. Εκτιμούν ακόμα τον καρπό της κάπαρης, που προκύπτει μετά την ολοκλήρωση της ανθοφορίας. Ο καρπός αυτός είναι μακρόστενος και παχύς και θυμίζει κάπως σταφύλι, ενώ η υφή του είναι τραχιά και ελαφρώς ινώδης. Τουρσί γίνονται και οι καρποί.Τα αποξηραμένα φύλλα κάπαρης, επίσης, χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο για την πυτιά στην κατασκευή υψηλής ποιότητας τυριού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου