Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Κάπαρη: Μια υπερτροφή που δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή σου

Η κάπαρη ανήκει στην οικογένεια των Καππαριδών, είναι ένας τρυφερός καρπός, ενώ φύεται σε μορφή πολυετούς θάμνου που δεν ξεπερνά το ένα μέτρο ύψος. Γνωστή από την αρχαιότητα καθώς θεωρούσαν ότι διαθέτει θεραπευτικές αλλά και μαγικές ιδιότητες, καθώς ο αρχαίος γιατρός Διοσκουρίδης συνιστούσε τα φύλλα και τη ρίζα του φυτού για να εξαφανίζονται τα πρηξίματα. Η κάπαρη είναι γνωστή για την χρήση της στην μαγειρική, ενώ διαθέτει μια έντονη πικάντικη γεύση και με την προσθήκη οξύτητας προσδίδει ένα περίεργο άρωμα και αλμυρότητα σε φαγητά, όπως σάλτσες για ζυμαρικά, πίτσα, ψάρια, κρέατα και σαλάτες. Στην πραγματικότητα, η έντονη γεύση της κάπαρης προέρχεται από το σιναπέλαιο (έλαιο μουστάρδας). Πέραν από την χρήση της όλα τα μέρη του φυτού μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για ιατρικούς σκοπούς.

Θρεπτικές Ουσίες

Το μπουμπούκι της κάππαρης διαθέτει ελάχιστες θερμίδες αλλά είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως είναι τα αντιοξειδωτικά και οι βιταμίνες. Ενώ η περιεκτικότητα της σε ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο και νάτριο είναι υψηλή. Οι σπόροι της κάπαρης περιέχουν λιπαρά οξέα τα οποία είναι ευεργετικά για τον οργανισμό. Ενώ σύμφωνα με χημική ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο «European Food Research» το 2000, η κάπαρη είναι πλούσια στα φλαβονοειδή της κερκετίνης και καμφερόλης.
Στην αγιουρβεδική ιατρική, επισημαίνεται ότι η κάπαρη προστατεύει το συκώτι και βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του. Πράγματι, η κάπαρη θεωρείται πως λειτουργεί ως ένα ήπιο διουρητικό βότανο που συμβάλλει στην αποβολή των περίσσιων υγρών τα οποία κατακρατά ο οργανισμός μας (π.χ. πριν την έμμηνο ρύση), έτσι έχουμε την απομάκρυνση όλων των τοξινών που μπορεί να υπάρχουν στον οργανισμό μας, μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα απολυμαντικό των νεφρών. Ακόμη περισσότερο όμως, η κάπαρη πιστεύεται ότι ανακουφίζει από τον πόνο, ενδεχομένως λόγω της ισχυρής αντιφλεγμονώδους δράσης της. Επιπλέον, θεωρείται ένα φυτό με αντιοξειδωτική δράση, που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος και τονώνει την αναπνευστική λειτουργία. Γνωστή είναι και η χρήση του φυτού σε περιπτώσεις όπως είναι στα τσιμπήματα από σφήκες και στα δαγκώματα φιδιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου