Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Μερικά από τα οφέλη υγείας της κάπαρης

Μοναδικά, και με πικάντικη γεύση τα μπουμπούκια αυτού του χαμηλού θάμνου που λέγεται κάπαρη. Οι οφθαλμοί είναι πράγματι ένα από τα επιθυμητά συστατικά στις κουζίνες σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου.Το φυτό ανήκει στην οικογένεια των καπαροειδών. Είναι ένα ακανθώδης, έρποντας, φυλλοβόλος θάμνος ενδημικό στη Μεσόγειο. Προτιμά ζεστό υγρό κλίμα και φυτρώνει σε αφθονία σε όλη την Κύπρο, Ιταλία, Ελλάδα, τη Βόρεια Αφρική και σε ορισμένες περιοχές της Μικράς Ασίας. Ο θάμνος αρχίζει να παράγει (κάπαρη) μπουμπούκια από το τρίτο έτος της φύτευσης.

Τα οφέλη υγείας της κάπαρης
Όντας μπουμπούκια ανθέων, η κάπαρη έχει στην πραγματικότητα πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, 23 θερμίδες ανά 100 γρ. Ωστόσο, το μπαχαρικό περιέχει πολλά φυτοθρεπτικά, αντι-οξειδωτικά και βιταμίνες απαραίτητα για τη βέλτιστη υγεία.
Η κάπαρη είναι μία από τις φυτικές πηγές με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή ρουτίνη και κερκετίνη . Αμφότερες αυτές οι ενώσεις είναι ισχυρά αντι-οξειδωτικά. Ερευνητικές μελέτες δείχνουν ότι η κερκετίνη έχει αντιβακτηριακές, αντικαρκινογόνες, αναλγητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Επιπλέον, η ρουτίνη ενισχύει τα τριχοειδή αγγεία και και βοηθά στην ομαλή κυκλοφορία του αίματος σε πολύ μικρά τριχοειδή αγγεία. Η ρουτίνη έχει βρει εφαρμογή σε ορισμένες θεραπείες για αιμορροΐδες, φλεβίτιδα και αιμορραγικές συνθήκες όπως η αιμοφιλία. Διαπίστωσε επίσης ότι μειώνει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης σε παχύσαρκα άτομα
Τα πικάντικα μπουμπούκια περιέχουν υγιή επίπεδα βιταμινών, όπως βιταμίνη Α, βιταμίνη Κ, νιασίνη, και ριβοφλαβίνη. Η νιασίνη βοηθά στη μείωση της LDL χοληστερόλης.
Επιπλέον, τα ανόργανα άλατα όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος και ο χαλκός είναι παρόντα στην κάπαρη. Τα υψηλά επίπεδα νατρίου είναι, λόγω της προσθήκης αλατιού στην επεξεργασία της .
Θεραπευτικές χρήσεις
Η κάπαρη έχει χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση από ρευματικούς πόνους στα παραδοσιακά φάρμακα. Παραδοσιακά προστίθενται σε συνταγές ως διεγερτικό της όρεξης. Επιπλέον βοηθά στην ανακούφιση από τον  στομαχόπονο και τον μετεωρισμό (φούσκωμα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου