Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Kάπαρη και διατροφή πλούσια σε λίπη και κόκκινο κρέας

Η κάπαρη περιέχει πολλά φυτοθρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες απαραίτητα για καλύτερη υγεία. Σε μια νέα μελέτη, η Maria Α. Livrea και οι συνεργάτες της σημειώνουν ότι πολλά τρόφιμα στην λεγόμενη μεσογειακή διατροφή έχουν τραβήξει την προσοχή για τα οφέλη για την υγεία.
Η κάπαρη, ωστόσο, έχει αγνοηθεί σε μεγάλο βαθμό μέχρι τώρα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κάπαρη βοηθά να αποτραπεί η οξείδωση του λίπους που συμβαίνει κατά το μαγείρεμα και την πέψη. Αυτό ήταν ιδιαίτερα αισθητό με τα κρέατα στα οποία εμφανίζεται η οξείδωση. Επίσης, διαπίστωσαν ότι τα συστατικά της κάπαρης μπορούν να βοηθήσουν στην αναγέννηση της αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε, καθιστώντας τη περισσότερο διαθέσιμη για το χρήση. Αυτά τα δύο πράγματα μπορούν να βοηθήσουν να μειωθεί ο κίνδυνος των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου. Η εργαστηριακή μελέτη περιελάμβανε την προσθήκη εκχυλισμάτων κάπαρης, γαλοπούλα σχάρας και την ανάλυση των υποπροϊόντων που σχηματίζονται κατά τη διάρκεια της πέψης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το εκχύλισμα κάπαρης βοήθησε στην πρόληψη του σχηματισμού ορισμένων παραπροϊόντων που εμφανίζονται κατά την πέψη του κρέατος που είναι γνωστό ότι συνδέεται με τον σχηματισμό του καρκίνου και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Τα οφέλη που παράγονται είναι με μία μικρή ποσότητα κάπαρης - αυτή που χρησιμοποιείται για να δώσει γεύση στο κρέας. Το συμπέρασμα της μελέτης ήταν ότι η κάπαρη μπορεί να είναι εξαιρετικά επωφελής για τα άτομα των οποίων η διατροφή είναι πλούσια σε λίπη και κόκκινο κρέας. Αν τύχει να τους αρέσει η πικάντικη γεύση της κάπαρης, θα έχουν την ευκαιρία να προστατεύουν την υγεία, ενισχύοντας ταυτόχρονα τις συνταγές τους. Η κάπαρη είναι τόσο ευέλικτη και εύκολη στη χρήση. Μπορεί να προστεθεί κατευθείαν από το βάζο για τον τόνο, κρέας, σολομό και σάλτσες ντομάτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου