Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Επιλογή, αποθήκευση και μαγειρικές χρήσεις κάπαρης

Η κάπαρη τουρσί, (έτοιμη σε γυάλινα συνήθως βάζα) είναι διαθέσιμη όλα τον χρόνο.
Παραδοσιακά, αμέσως μετά τη συγκομιδή τους, τα μπουμπούκια πλένονται στο χέρι και στεγνώνουν στον ήλιο για λίγες ώρες πριν τοποθετηθούν σε βάζα, που περιέχουν ξύδι, άλμη ή ελαιόλαδο. Εναλλακτικά, μπορούν επίσης να διατηρηθούν σε χοντρό θαλασσινό αλάτι.
Τα μπουμπούκια με μικρό μέγεθος (μικρότερο από ένα εκατοστό) θεωρούνται πιο γευστικά από τα μεγαλύτερα μπουμπούκια (με διάμετρο μεγαλύτερη από 1 εκ.). Η κάππαρη πρέπει να διατηρείται με εμβάπτιση σε ένα από τα μέσα που αναφέρθηκαν πιο πάνω Διαφορετικά, θα αναπτύξει μια άσχημη γεύση. Το βάζο της έτοιμης κάπαρης, μετά το άνοιγμα πρέπει να διατηρείται πάντα στο ψυγείο για μελλοντική χρήση. Για να βγάλετε την κάπαρη από το βάζο, χρησιμοποιείτε πάντα καθαρό ανοξείδωτο σκεύος.

Οι τρυφεροί βλαστοί της κάπαρης, τα μπουμπούκια, αλλά και τα φύλλα χρησιμοποιούνται σε διάφορα πιάτα, και κυρίως στην μεσογειακή κουζίνα
Η πικάντικη ιδιαίτερη γεύση της προσθέτει ξεχωριστή νότα στα πιάτα
• Τα μπουμπούκια (τουρσί), χρησιμοποιούνται σε πολλές σαλάτες, σε ορεκτικά, σε σάλτσες και ως επικάλυψη σε πίτσες.
• Η κάπαρη δίνει ιδιαίτερη γεύση στα λαχανικά, στο κρέας, και στο ψάρι (ειδικά σε συνταγές που συνδυάζεται με σάλτσα αντζούγιας)
• Χρησιμοποιείται επίσης σε διάφορα dressings, όταν αναζητούμε λίγο πιο πικάντικη και ιδιαίτερη γεύση (π.χ. σε μαγιονέζα, αγιολί κ.α.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου