Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Όσο μικρότερη τόσο καλύτερη η κάπαρη

Η κάπαρη είναι ένα αυτοφυές και ανθεκτικό φυτό, που δίνει πολύτιμα προϊόντα για κατανάλωση (ανθό, φύλλα, αγγουράκια). Στη μεσογειακή διατροφή η κάπαρη κατέχει ξεχωριστή θέση και χρησιμοποιείται με πολλούς τρόπους. Η ποιότητα κρίνεται από το μέγεθος, όσο πιο μικρά τα στελέχη, τόσο ανώτερη θεωρείται η ποιότητα. Σύντομα μετά τη συγκομιδή, τα μπουμπούκια πλένονται και μαραίνονται για λίγες ώρες στον ήλιο πριν να τοποθετηθούν σε βάζα και καλυφτούν με αλάτι, ξύδι, άλμη ή ελαιόλαδο.
 Στην εμπορική πρακτική, η κάπαρη κατηγοριοποιείται και πωλείται ανάλογα με το μέγεθός της. Η εμπορική αξία των καπαρόκουμπων, είναι αντιστρόφως ανάλογη του μεγέθους τους.
 Τα μπουμπούκια, που έχουν μικρότερο μέγεθος, είναι πιο πολύτιμα από τα μεγάλα. Οι κατηγορίες non-pareil και surfines έχουν μικρά μπουμπούκια ενώ οι κατηγορίες capucines, capotes, fines και grusas πωλούνται ως κάπαρη μεγάλου μεγέθους.

Τα καπαρόκουμπα, κατηγοριοποιούνται και πωλούνται βάσει του μεγέθους τους. 
Η κατηγοριοποίηση είναι η ακόλουθη:
Non-Pareil (μικρότερα 7 mm)
Surfines (από 7 έως 8 mm)
Capucines (από 8 έως 9 mm)
Capotes (από 9 έως 11 mm)
Fines (από 11 ως 13 mm)
Grusas (μεγαλύτερα από 14 mm)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου