Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Μικρή σε μέγεθος η κάπαρη, μεγάλη σε αντιοξειδωτική προστασία

Η ταπεινή κάπαρη, μια μικρή προσθήκη στη μεσογειακή κουζίνα είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών και παρουσιάζει προστατευτικά οφέλη ακόμα και όταν καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες. Η αντιοξειδωτική της δράση είναι συγκρίσιμη με αυτήν της βιταμίνης Ε σύμφωνα με τους ερευνητές στο Journal of Agricultural and Food Chemistry. 
3,5 μικρογραμμάρια γαλλικού οξέος από εκχύλισμα κάπαρης παράγουν την ίδια αντιοξειδωτική δράση με 5 μικρογραμμάρια της βιταμίνης Ε, αναφέρουν οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Παλέρμο. Ένας τόσο μικρός καρπός, που χαρακτηρίζεται όμως για την υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, ουσίες δηλαδή με έντονη αντιοξειδωτική δράση. Πιο αναλυτικά έχουν μελετηθεί εκτενώς τα φλαβονοειδή κερκετίνη και καμφερόλη που αποτελούν μέρος των φυσικών χρωστικών της. Η κερκετίνη συγκεκριμένα χαρακτηρίζεται για τα οφέλη της στην υγεία μας.

Αναλυτικά:
-έχει πανίσχυρη αντιοξειδωτική δράση και ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
-είναι πολύ καλό φυσικό αντιφλεγμονώδες και μεταξύ άλλων βοηθάει σε περιπτώσεις αρθρίτιδας.
-παρουσιάζει αντιισταμινική/αντιαλλεργική δράση .Ενδείκνυται για πρόληψη αλλεργικών καταστάσεων,άσθματος κλπ.
-υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι προλαμβάνει τον καρκίνο του προστάτη.
-προστατεύει τον εγκέφαλο από οξειδωτικό στρες.
-τέλος είναι πολύ σημαντικό ότι η κερκετίνη αυξάνει πολύ τα επίπεδα ενέργειάς μας και συνιστάται για περιπτώσεις χρόνιας κόπωσης.

Η καμφερόλη βρίσκεται και αυτή σε μεγάλη περιεκτικότητα στην κάπαρη και έχει συνδεθεί με μειωμένες πιθανότητες καρδιοπάθειας, για την αντικαρκινική της δράση και για την θεραπεία του λιπώδους ήπατος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου