Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Τα μέταλλα που περιέχονται στην κάπαρη


Η κάπαρη περιέχει μέταλλα όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο, ο χαλκός και υψηλά επίπεδα νατρίου. 
Ας δούμε με λίγα λόγια τι προσφέρει το καθένα από αυτά στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού.

Σίδηρος:
Ο σίδηρος βοηθά τους μυς μας για να αποθηκεύουν και να χρησιμοποιούν το οξυγόνο. Περιέχει πολλά ένζυμα που βοηθούν το σώμα μας να αφομοιώσει τα τρόφιμα. Σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού αποτελεί κύριο συστατικό ενζυμικών συστημάτων. Είναι δομικό συστατικό της αιμοσφαιρίνης και της μυοσφαιρίνη. Μεταφέρει οξυγόνο στα κύτταρα του οργανισμού μας. Αποθηκεύεται στον οργανισμό μας με τη μορφή της φερριτίνης και της αιμοσιδηρίνης.

Ασβέστιο:
Το ασβέστιο βοηθά στην οικοδόμηση ισχυρών οστών και δοντιών. Είναι ένα απαραίτητο μεταλλικό στοιχείο για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς αποτελεί δομικό υλικό των οστών και των δοντιών μας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, το 99% αυτού βρίσκεται στα οστά και τα δόντια. Επιπλέον, το ασβέστιο συμμετέχει σε πλήθος σημαντικών λειτουργιών του οργανισμού, όπως η πήξη του αίματος, η μυϊκή σύσπαση, η μεταβίβαση των νευρικών ερεθισμάτων, κ.ά. Καθημερινά αποβάλλονται μεγάλες ποσότητες ασβεστίου, κυρίως με τα ούρα, τα κόπρανα και τον ιδρώτα. Μη ξεχνάμε ότι, ασβέστιο αποβάλλεται συνεχώς και ως συστατικό των νυχιών και των τριχών.

 Χαλκός:
Ο χαλκός συνδυάζεται με ορισμένες πρωτεΐνες για να παράγουν ένζυμα τα οποία δρουν ως καταλύτες για να βοηθήσει έναν αριθμό λειτουργιών του σώματος. Συμμετέχει σε μία πληθώρα λειτουργιών του οργανισμού. Μερικές από αυτές είναι: η απορρόφηση του σιδήρου, η μεταφορά του οξυγόνου, ο σχηματισμός της αιμοσφαιρίνης και ο σχηματισμός συνδετικού ιστού. Επίσης, συμβάλλει στη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, στο σχηματισμό και συντήρηση της μυελίνης κ.α.

Νάτριο:
Το νάτριο είναι πολύ σημαντικό για τη διατήρηση ισορροπίας υγρών στο σώμα και τη μετάδοση νευρικών ερεθισμάτων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου