Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Η κάπαρη επιστρέφει δυναμικά στην ελληνική κουζίνα

 Χάρη στην μοναδική ελληνική κουζίνα η οποία αρέσκεται να πειραματίζεται με τα υλικά και τις γεύσεις, η κάπαρη, κάνει μια επιστροφή στην σύγχρονη ελληνική κουζίνα σε παραδοσιακές συνταγές αλλά και σε γκουρμέ πιάτα. Είναι ένα πολύ δημοφιλές συστατικό που η κατανάλωσή του χρονολογείται από τους αρχαίους χρόνους αλλά η δημοτικότητά του έχει κορυφωθεί τα τελευταία χρόνια. Συνήθως χρησιμοποιείται για να προσθέσει γεύση σε σαλάτες, όσπρια, ζυμαρικά, ψάρια και κρεατικά. Οι εφαρμογές της εξαντλούνται εκεί που τελειώνει η φαντασία των σεφ.
 Τα οφέλη για την υγεία από την κάπαρη είναι εκτεταμένα. Όντας μπουμπούκι ανθέων, η κάπαρη περιέχει πολύ λίγες θερμίδες. Περιέχει όμως πολλά φυτοθρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες απαραίτητα για τη βέλτιστη υγεία.

 Η κάπαρη είναι μία από τις φυτικές πηγές με υψηλή περιεκτικότητα στα φλαβονοειδή, ρουτίνη και κερκετίνη. Και οι δύο αυτές οι ενώσεις είναι ισχυρά αντι-οξειδωτικά. Ερευνητικές μελέτες δείχνουν ότι η κερκετίνη έχει αντιβακτηριακές, αντικαρκινογόνες, αναλγητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Στην Ελλάδα, ένα φυτικό τσάι από ρίζα κάπαρης και τους νέους βλαστούς χρησιμοποιείται για να βοηθήσει τους πάσχοντες από αρθρίτιδα.
Η ρουτίνη ενισχύει τα τριχοειδή αγγεία και αναστέλλει το σχηματισμό θρόμβων στις φλέβες και στις αρτηρίες. Και οι δύο αυτές δράσεις της ρουτίνης βοηθούν στην ομαλή κυκλοφορία του αίματος σε πολύ μικρά αγγεία.
 Τα πικάντικα μπουμπούκια περιέχουν πλήθος βιταμινών, όπως η βιταμίνη Α, βιταμίνη Κ, νιασίνη, και ριβοφλαβίνη. Η νιασίνη βοηθά στη μείωση της LDL χοληστερόλης. Μέταλλα όπως ασβέστιο, σίδηρος και χαλκός είναι παρόντα στην κάπαρη. Τα υψηλά επίπεδα νατρίου υπάρχουν λόγω του αλατιού που προστίθεται κατά την επεξεργασία της. Μέρη του φυτού χρησιμοποιούνται σαν βότανα για την ανακούφιση πόνου σε ρευματισμούς. Τα πικάντικα τουρσιά κάπαρης παραδοσιακά προστίθενται σε συνταγές ως διεγερτικό της όρεξης. Επιπλέον, βοηθά στην ανακούφιση από τους πόνους στο στομάχι.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου