Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Έρευνα για τη συμβολή της κάπαρης στη μείωση του διαβήτη και των τριγλυκεριδίων

Μια πρόσφατη έρευνα στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Ιράν εξέτασε την επίδραση υδροαλκοολικού εκχυλίσματος κάπαρης στο σάκχαρο του αίματος και στο λιπιδαιμικό προφίλ σε διαβητικούς και σε φυσιολογικούς αρουραίους.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια κοινή διαταραχή των ενδοκρινών αδένων σε όλο τον κόσμο.
Η κάπαρη ως φαρμακευτικό φυτό έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για τη θεραπεία του διαβήτη. Ο στόχος της παρούσας έρευνας ήταν να αξιολογήσει την επίδραση της σε 200 και 800 mg / kg από εκχύλισμα κάπαρης στο σάκχαρο του αίματος, της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης και των λιπιδίων σε διαβητικούς και φυσιολογικούς αρσενικούς αρουραίους.

Υλικά & Μέθοδοι: Στην παρούσα πειραματική μελέτη 60 ποντίκια χωρίστηκαν σε 6 ομάδες τυχαία, από τις οποίες τρεις διαβητικές ομάδες έλαβαν απεσταγμένο νερό, 200 και 800 mg / kg αντίστοιχα εκχύλισμα κάπαρης, και τρεις κανονικές ομάδες αντιμετωπίζονται ως διαβητικές ομάδες. Τα ζώα έλαβαν από του στόματος νερό ή εκχύλισμα για 28 ημέρες. Η μέτρηση του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα, γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης και λιπιδίων, στα δείγματα αίματος των ζώων που συλλέχθηκαν κατά την έναρξη και το τέλος του πειράματος και θεωρήθηκε ως σημαντική.

Αποτελέσματα: Το σάκχαρο στο αίμα μειώθηκε σε όλες τις ομάδες που έλαβαν εκχύλισμα σε σύγκριση με τον έλεγχο στις άλλες ομάδες και η μείωση του σακχάρου στο αίμα ήταν δοσοεξαρτώμενη. Τα τριγλυκερίδια στο αίμα μειώθηκαν σε όλες τις ομάδες διαβητικών που λάμβαναν εκχύλισμα αλλά σε φυσιολογικούς αρουραίους οι αλλαγές δεν ήταν σημαντικές. Οι αλλαγές στη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη δεν ήταν σημαντικές. Άλλες τιμές αίματος που μετρήθηκαν στην παρούσα μελέτη δεν άλλαξαν σημαντικά.

Συμπέρασμα: Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης έδειξαν ότι η κατανάλωση του εκχυλίσματος κάπαρης μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση του σακχάρου στο αίμα και επίσης σημαντική μείωση των τριγλυκεριδίων σε διαβητικούς αρουραίους. Ως εκ τούτου, φαίνεται ότι η κατανάλωση κάπαρης έχει ευεργετικά αποτελέσματα στο σάκχαρο του αίματος και στο λιπιδαιμικό προφίλ.

Ζαχεντάν Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών Ιράν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου