Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Η εφαρμογή της κάπαρης στη γηριατρική

Τα μπουμπούκια του θάμνου που ονομάζεται κάπαρη χρησιμοποιούνται στην κουζίνα για την ευχάριστη γεύση τους και για τα θρεπτικά συστατικά από πρωτεΐνες, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και λίπη. Τα λουλούδια θεωρούνται μπαχαρικά, καθώς διεγείρουν την δραστικότητα του στομάχου και του παγκρέατος, αλλά βοηθούν επίσης και στην αύξηση της όρεξης. Οι καρποί του φυτού δεν χρησιμοποιούνται όσο τα μικρά μπουμπούκια. Γίνονται τουρσί και τρώγονται ως καρύκευμα για την τόνωση της όρεξης, ιδιότητα για την οποία έχει γίνει γνωστό από τους αρχαίους χρόνους. Έτσι, βρίσκουμε αναφορές από συγγραφείς να λένε ότι, όταν η αίσθηση της γεύσης ενός γέρου μειώνεται και η όρεξή του αποδυναμώνει, η διέγερση που προκαλεί η κάπαρη είναι σε θέση να ξυπνήσει την επιθυμία του για φαγητό.
Είναι ένα καθαρτικό και διεγερτικό, και έτσι χρησιμοποιήθηκε στη γηριατρική για να τονώσει την αργή πέψη των ηλικιωμένων. Πράγματι, κάποιος που είχε χάσει την όρεξή του υποβλήθηκε σε επεξεργασία με κάπαρη. Η κάπαρη διεγείρει την όρεξη για φαγητό για ένα μικρό χρονικό διάστημα, υγροποιεί το λευκό φλέγμα που είναι στο στομάχι και την κοιλιά, και βοηθά στις εκκενώσεις. Επίσης καθαρίζει το ήπαρ και τη σπλήνα. Αυτά όλα συμβαίνουν όταν η κάπαρη παρασκευάζεται με ξύδι και αλάτι ή ξύδι και λάδι, πριν από την κατάποση του κύριου γεύματος. "Διάσημοι αρχαίοι εβραϊοι γιατροί μας λένε ότι η δράση της σαν καθαρτικό και διεγέρτη της όρεξης, δεν είναι μακράς διαρκείας. Αυτό σημαίνει η κάπαρη θα πρέπει να ληφθεί ακριβώς πριν από το γεύμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου