Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Τα διατροφικά οφέλη της επεξεργασμένης κάπαρης


 
   Ως μπουμπούκι, η κάπαρη έχει πολύ λίγες θερμίδες (23 θερμίδες ανά 100 γρ.). Ωστόσο, το μπαχαρικό αυτό περιέχει πολλά φυτοθρεπτικά συστατικά,  αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, απαραίτητα για την καλή μας υγεία. Μερικά από τα διατροφικά οφέλη της επεξεργασμένης κάπαρης είναι τα παρακάτω:
- Η κάπαρη είναι μία από τις φυτικές πηγές υψηλής περιεκτικότητας στα φλαβονοειδή ρουτίνη και κερκετίνη. Είναι μια πολύ πλούσια πηγή κερκετίνης (180 mg/100 γρ.), δεύτερη, μετά τα φύλλα τσαγιού. Και οι δύο αυτές ενώσεις είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά. Οι ερευνητικές μελέτες δείχνουν μάλιστα ότι η κερκετίνη έχει αντιβακτηριακές, αντικαρκινικές, αναλγητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
- Η ρουτίνη ενισχύει τα τριχοειδή αγγεία, σε περίπτωση αιμορραγίας στην πήξη του αίματος. Οι δράσεις της ρουτίνης, βοηθούν στην ομαλή κυκλοφορία του αίματος σε πολύ μικρά αγγεία. Η ρουτίνη έχει βρει εφαρμογή σε ορισμένες θεραπείες για τις αιμορροΐδες, τη φλεβίτιδα και την αιμοφιλία. Επίσης, έχει βρεθεί ότι μειώνει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης σε παχύσαρκα άτομα.
- Τα πικάντικα μπουμπούκια περιέχουν σημαντικά επίπεδα βιταμινών όπως η βιταμίνη Α, η βιταμίνη Κ, C, E, η ριβοφλαβίνη και η νιασίνη που βοηθά στη μείωση της LDL χοληστερόλης. Βιταμίνη Β9 γνωστή ως φολικό οξύ που δεν μπορεί να συνθέσει ο οργανισμός
- Ανόργανα άλατα όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος και ο χαλκός, είναι συστατικά που περιέχονται στην κάπαρη. Eπιπλέον μέταλλα όπως μαγγάνιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σελήνιο και ψευδάργυρο σε μικρότερη περιεκτικότητα. Τα υψηλά επίπεδα νατρίου οφείλονται στο θαλασσινό αλάτι (χλωριούχο νάτριο) που προστίθεται στην κάπαρη. Επιπλέον, οι σπόροι της κάππαρης περιέχουν λιπαρά οξέα, κατά κύριο λόγο λινολεϊκό οξύ, που συγκαταλέγεται στα ωφέλιμα και ευεργετικά για τον οργανισμό μας. Υπάρχουν αρκετές αναφορές σχετικά με τη δράση της κάπαρης κατά της αρτηριοσκλήρωσης, ως διουρητικό και απολυμαντικό των νεφρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου